Normal_child-gf14d41536_1920

Huiselijk geweld is een hardnekkig probleem dat veel mensen helaas meemaken. We spreken van huiselijk geweld wanneer er lichamelijke of psychische mishandeling plaatsvindt in huiselijke kring. Dit kan door een ouder, een (ex)partner of een ander familielid zijn. Er worden jaarlijks maar liefst 63.000 meldingen gemaakt van huiselijk geweld. Het is belangrijk dat iedereen die hiermee te maken krijgt, de juiste hulp krijgt. Het melden van huiselijk geweld is daarom essentieel. Je hoeft je niet te schamen om hulp te vragen. Het is namelijk belangrijk dat slachtoffers en plegers de juiste hulp krijgen. We vertellen er meer over in dit artikel.

Waarom huiselijk geweld melden belangrijk is

Het melden van huiselijk geweld is belangrijk omdat het ernstige gevolgen kan hebben voor de slachtoffers. Door melding te maken van huiselijk geweld kunnen de slachtoffers geholpen worden en kan er gepaste hulp en bescherming worden geboden.

Het melden van huiselijk geweld is ook belangrijk omdat het de pleger kan helpen verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden. Als iemand weet dat hij of zij verantwoordelijk is voor het geweld, is de kans groter dat deze persoon de juiste hulp krijgt en zo herhaling kan voorkomen.

Hoe maak je een melding?

Er zijn meerdere manieren waarop je huiselijk geweld kunt melden. We zetten ze hieronder op een rij:

  • Bij de politie. Wanneer er direct gevaar dreigt, kun je 112 bellen en naar de politie vragen. Wat de politie doet is afhankelijk van de situatie. De politie zal vragen stellen om over de situatie te leren. Wanneer er echt gevaar dreigt zal de politie ingrijpen.
  • Bij Veilig Thuis. De politie werkt nauw samen met ze en wanneer er sprake is van huiselijk geweld, wordt Veilig Thuis ingeschakeld. Je kunt ook rechtstreeks in contact komen met Veilig Thuis. Je kunt chatten op de website of bellen. Dit kan ook anoniem. Je kunt bij Veilig Thuis terecht voor jezelf maar ook voor iemand anders.
  • Bij een regionale hulporganisatie. Zoek op welke organisatie werkzaam is bij jou in de regio. Als voorbeeld biedt Sterk Huis hulp in de regio Brabant. Zij zijn zowel telefonisch als via de chatfunctie (anoniem) te bereiken.
  • Bij de kindertelefoon. Voor ieder kind onder de 18 jaar is er de kindertelefoon. Hier kun je terecht met al je vragen, dus niet alleen over huiselijk geweld. Je kunt hier geen huiselijk geweld melden, maar je kunt wel om advies vragen. Het is mogelijk om te chatten of te bellen en gebruik van de kindertelefoon is gratis.

Het kan lastig zijn om huiselijk geweld te melden. Je kunt daarom ook anoniem huiselijk geweld melden. Huiselijk melden kan het slachtoffer zelf doen, of iemand die vermoedens heeft en zich zorgen maakt. Deel je zorgen met anderen en praat erover.

Hulpverlening bij huiselijk geweld

Het is belangrijk dat er hulpverlening bij huiselijk geweld is. Onder huiselijk geweld zien we onder andere psychische mishandeling, kindermishandeling, seksueel misbruik, economisch geweld, eergerelateerd geweld en stalking. Wanneer er sprake is van huiselijk geweld kan een lokale organisatie, aan zowel slachtoffers als plegers, de hulpverlening bieden die nodig is.