Normal_5074

Geen een sector staat stil als het aankomt op veranderingen. Vrijwel iedere sector maakt gedurende de jaren veranderingen door. Dat zien we ook in de zorgsector. We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar er zijn al een aantal veranderingen gaande die een grote impact kunnen hebben op de toekomst van de zorg. Hieronder praten we je bij.

Digitalisering in de zorg

De eerste verandering die gaande is in de zorg, is de digitalisering. Net als in veel andere sectoren is ook de digitalisering te merken in de zorgsector. De digitalisering in de zorg wordt ook wel ‘e-health’ genoemd. Zo worden er bijvoorbeeld steeds meer apps ontwikkeld, waarbij zorgprofessionals eenvoudig de zorg van de patiënt kunnen inzien. Ook bestaan er tegenwoordig apps waar patiënten zelf medicatie kunnen aanvragen. Dat betekent dat deze data veel sneller en eenvoudiger kan worden gedeeld en kan worden ingezien. Ook Tenzinger speelt in op de digitalisering in de zorg: deze organisatie komt met datagedreven oplossingen die in zorginstellingen kunnen worden toegepast, zodat er nog meer tijd en aandacht voor de patiënt of client overblijft.

De digitalisering in de zorg kan veel positieve gevolgen hebben. We hadden net al even benoemd dat een aantal apps het werk van zowel de zorgprofessional als de patiënt uit handen kan nemen. Daarnaast worden er allerlei systemen toegepast waarbij data beter kan worden gedeeld en kan worden ingezien. Daarnaast kan de digitalisering ook ervoor zorgen dat er zorg op afstand kan plaatsvinden, bijvoorbeeld bij de mensen thuis. Dat betekent dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen of niet eens een bezoekje aan het ziekenhuis te hoeven brengen. E-health gaat dus een steeds grotere rol spelen.

Vergrijzing

We weten allemaal dat Nederland aan het vergrijzen is. We worden steeds ouder en dat betekent dat er dus steeds meer ouderen rondlopen. Dat is natuurlijk een goed teken, want de levensverwachting wordt steeds groter. Toch zorgt de vergrijzing er ook voor dat de druk op de zorg toeneemt, aangezien oudere mensen ook vaker last hebben van kwaaltjes waar ze voor behandeld moeten worden.  

Zo bereid je je als zorgprofessional voor op de toekomst

Het lijkt er dus op dat de toekomst van de zorg heel wat teweeg zal gaan brengen. Maar, hoe bereid je je hier als zorgprofessional het beste op voor? Wij hebben een aantal tips voor je die je misschien kunnen helpen.

1. Bijscholen

We kunnen er dus wel vanuit gaan dat de zorg er over een aantal jaar anders uit kan gaan zien. De vergrijzing neemt toe en daarnaast moet je kunnen inspelen op de e-health. Om je als zorgprofessional op deze ontwikkelingen voor te bereiden, is het belangrijk om jezelf bij te scholen. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld evenveel kennis hoe om te gaan met een computer of laptop. Met de juiste bijscholing kun jij jouw werkzaamheden nog beter uitvoeren met het oog op zowel digitalisering als de vergrijzing. Je kunt ervoor kiezen om cursussen te volgen, maar je kunt jezelf ook bijvoorbeeld als verpleegkundige specialiseren. Denk vooral na welke kennis voor jou interessant kan zijn, zodat je in de toekomst zonder problemen jouw werkzaamheden kunt uitvoeren.

2. Samenwerken met collega’s

Om goed te kunnen inspelen op de veranderingen van de toekomst, is het belangrijk om samen te werken met jouw collega’s. Jullie moeten namelijk wel op hetzelfde level zitten als het aankomt op het verzorgen van de patiënt of cliënt, zodat er onderling geen verwarring ontstaat. Praat daarom regelmatig met elkaar over de nieuwste ontwikkelingen en updates in de zorg en hoe jullie daar als zorgprofessional of als -organisatie het beste op kunnen inspelen.