Normal_brett-jordan-u32jeodkgfa-unsplash

De zorg is een dankbare maar intensieve branche om in te werken. De personeelstekorten lopen al jaren hard op en de werkdruk blijft alsmaar stijgen. De hoop is nu gevestigd op innovatie: technologieën en robots die een deel van het zware werk uit handen kunnen nemen. Inmiddels zijn er tal van die veelbelovende robots op de markt; in dit artikel lees je alles over zulke ‘robot maatjes’. 

Robot maatje in de zorg

Ze duiken overal op: robots in de zorg. In ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, in de psychiatrische zorg én bij mensen thuis. Robotica in de zorg houdt in dat steeds meer menselijke handelingen worden overgenomen door robots. Een robot maatje kan het leven van zowel de zorgbehoevenden als zorgverleners een stuk aangenamer maken. Zo kunnen de robots helpen met allerlei dagelijkse activiteiten, huishoudelijke klusjes, maar ook gezelschap en geborgenheid bieden. De zorg draait om elkaar helpen en een robot maatje is daar uitermate geschikt voor.

 

Een robot maatje om mee te kletsen en knuffelen

De meeste zorgrobots zijn gemaakt voor één specifieke activiteit. Een zelfstandige zorgrobot die overal ingezet kan worden, bestaat (nog) niet. Robot maatjes worden in de zorg vooral ingezet op sociaal gebied, om mensen te vermaken en activeren. Zo zijn er robots die kunnen ‘kletsen’ door middel van spraak- en gezichtsherkenning, robots die je helpen herinneren om bijvoorbeeld medicatie in te nemen en robots die vragen kunnen stellen om je geheugen te trainen. Inmiddels bestaan er ook robothuisdieren om te knuffelen, aaien en verzorgen. Dit heeft niet alleen een positief effect op eenzaamheid, maar ook op de fijne motoriek van cliënten.

 

Zware fysieke taken overnemen

Robots zijn uitermate geschikt om repetitieve of fysiek zware werkzaamheden over te nemen waar zorgpersoneel veel tijd aan kwijt is. Zo zijn er bijvoorbeeld slimme rollators die mensen helpen uit hun stoel of bed te komen, robots die bezoekers ontvangen en van informatie voorzien en schoonmaakrobots die huishoudelijke klusjes kunnen oppakken zoals ruimtes desinfecteren. Daarnaast zijn er robots die fungeren als ‘bezorger’: ze brengen bijvoorbeeld maaltijden, schone was en medicijnen rond. Ideaal in een zorginstelling met meerdere verdiepingen. Er zijn zelfs robots die zelf kunnen leren, waardoor ze grotendeels autonoom kunnen opereren. Ze kunnen bijvoorbeeld zichzelf automatisch naar hun oplaadstation begeven, met elkaar communiceren en obstakels vermijden. 

 

Vervangt het robot maatje al het zorgpersoneel?

Hoe ziet het toekomstbeeld er dan uit: gaan robots alle zorgverleners vervangen? Waarschijnlijk niet. De verwachting is dat reguliere, fysieke zorg wordt gecombineerd met de inzet van robots. Zeker de komenden jaren zijn robots nog lang niet ver genoeg ontwikkeld om de werkzaamheden van een zorgverlener over te nemen. En zijn ze dit ooit wel, dan zullen er in alle waarschijnlijkheid nog ethische bezwaren zijn tegen het volledig robotiseren van de zorgsector. Menselijk contact is en zal altijd een uniek en belangrijk onderdeel blijven, maar met de hulp van een robot maatje wordt de werkdruk van zorgverleners een heel stuk minder. Hierdoor krijgen ze de kans om patiënten de kwalitatieve zorg en persoonlijke aandacht te bieden die ze verdienen.