Normal_pexels-ketut-subiyanto-4350099

Vitaliteit is een begrip dat de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden. Het staat voor het hebben van een gezonde dosis energie en veerkracht, fysiek en mentaal. Vitaliteit gaat over het vermogen om gezond te blijven en om te kunnen gaan met stressvolle situaties. Voor zorgmedewerkers is vitaliteit van groot belang, niet alleen om de beste zorg te leveren aan de cliënt, maar ook om zelf inzetbaar te blijven.

Het belang van vitaliteit voor zorgmedewerkers

Werken in de zorg kan veel vragen van zorgmedewerkers. Het is fysiek en mentaal zwaar en er wordt vaak gewerkt onder grote druk. Daarom is het belangrijk dat zorgmedewerkers over voldoende energie en veerkracht beschikken om hun werk goed uit te oefenen. Als zorgmedewerkers vitaal zijn, zijn ze productiever, hebben ze meer plezier in hun werk en zijn ze beter bestand tegen stress. Hier drie tips:

#1 Zorg voor een goede werk-privé balans

Een goede balans tussen werk en privé is belangrijk voor de vitaliteit van zorgmedewerkers. Het is daarom belangrijk om als werkgever flexibel te zijn en zorgmedewerkers de ruimte te geven om tijd door te brengen met hun familie en vrienden. De uitdaging is dat in ze zorg veel gewerkt wordt met vaste diensten en een vaste locatie. Thuiswerken is hierbij vaak geen optie. Om hier toch wat flexibiliteit in te bouwen is het belangrijk dat er een goede verbinding is tussen o.a. collega’s om met elkaar een dienst te kunnen ruilen.

#2 Stimuleer beweging en gezonde voeding

Beweging en gezonde voeding dragen bij aan de vitaliteit van zorgmedewerkers. Bewegen in de zorg gebeurt vaak meer dan op kantoor. Inzicht geven in hoeveel je beweegt en stimuleren om meer te bewegen bij teveel stilzitten werkt. Een ander aspect waar winst te behalen valt is het stimuleren van voldoende pauzes en het bieden van gezonde maaltijden en snacks. Bovenstaande kan je faciliteren met een laagdrempelige vitaliteitsapp, zoals Fitterup. Zorgmedewerkers krijgen zelf inzicht in hun vitaliteit en de vitaliteitsapp motiveert en beloont de gezond gedrag.
Het is belangrijk om vitaliteit als een prioriteit te beschouwen om uitval van personeel te voorkomen en daarnaast de zorginstelling aantrekkelijk te houden voor huidige en nieuwe medewerkers.

#3 Biedt ontwikkelingsmogelijkheden

Medewerkers die zich kunnen blijven ontwikkelen, zijn meer gemotiveerd en vitaler. Biedt daarom mogelijkheden voor trainingen, opleidingen of loopbaanontwikkeling.

Waarom UMCG Ambulancezorg vitaliteitsplatform FitterUp inzet

Investeren in vitaliteit is voor UMCG Ambulancezorg cruciaal. Er is gekozen voor het vitaliteitsplatform FitterUp vanwege holistische aanpak van vitaliteit en daarnaast de laagdrempeligheid. Iedereen kan meedoen, het is niet alleen voor de fanatiekelingen. Ondertussen maakt bijna 50% van de 400 medewerkers gebruik van de vitaliteitsapp wat de backbone is van het vitaliteitsprogramma. Het vitaliteitsprogramma levert medewerkers veel op, zoals bewustwording over hun eigen gezondheid. Dit heeft bij sommige medewerkers voor een omslag gezorgd aangezien ze toch minder fit bezig waren dan gedacht. Binnen het vitaliteitsprogramma organiseert UMCG Ambulancezorg veel eigen vitaliteitsinitiatieven, zoals sportevenementen. Deze worden ook met healthcoins beloond via het vitaliteitsplatform en evenementendatums zijn terug te vinden in de vitaliteitsapp. Hiermee vormt het een mooi geheel tussen digitaal & fysiek.