Normal_pexels-pavel-danilyuk-7317672

Als je midden in het leven staat, is nadenken over je uitvaart of over die van een naaste niet direct een fijne bezigheid. Dat is heel normaal, want nadenken over doodgaan betekent dat het leven eindigt en daar zit niet iedereen op te wachten. Toch is het goed om er zo nu en dan bij stil te staan en je familie en vrienden te laten weten wat je wil. Want er komt heel wat kijken bij een uitvaart. Gelukkig zijn er instanties, zoals Ename Uitvaartzorg die daarbij kunnen helpen.

Kosten van een uitvaart

Aan een uitvaart zijn kosten verbonden en daarom is het goed om je op jonge leeftijd al te verzekeren. Een uitvaartverzekering helpt namelijk nabestaanden om je een liefdevolle, complete uitvaart te geven. De gemiddelde kosten voor een crematie ligt al rond de € 7.500 euro, die voor een begrafenis rond de € 9.500 euro. Dit zijn gemiddeldes, want per gemeente kan dat verschillen. Dat zijn geen kosten waar je je nabestaanden mee wil opschepen.

 

Kist, kaarten, cake en meer

De kosten voor een uitvaart hebben onder meer te maken met kostenposten als de kist, kaarten, wat je serveert na de uitvaart (cake met koffie, broodje met soep of zelfs een borrel) en natuurlijk de lijkwagen. Waarom de kosten begrafenis hoger zijn dan voor cremeren heeft weer te maken met vergunningen voor onder meer het graf en het grafmonument en de grafrechten. Als jij straks een uitgebreide uitvaart zou willen, dan is het dus goed om je hiervoor te verzekeren.

 

Keuzes vooraf maken

Maak vooraf keuzes voor je uitvaart en schrijf deze op voor je nabestaanden. Laat anderen weten waar dat document te vinden is. Andersom is het ook fijn als jij weet wat een ander wil. De reden hiervoor is simpel; na het overlijden van een geliefde komt er heel wat op je af en lopen emoties als verdriet hoog op. In volle rouw is het extra moeilijk om na te denken of diegene een psalm in de kaart zou willen, koffie wil schenken na de uitvaart en al die andere zaken die een uitvaart persoonlijk maken. Ga bijvoorbeeld samen muziek luisteren en geef aan wat je graag zou willen tijdens de uitvaart.

 

Bespreekbaar maken

De dood bespreekbaar maken, is lastig omdat de gedachte er niet te zijn of een ander te missen zo een verdrietig gevoel geeft. Toch is het heel belangrijk om dat te doen, juist om al die aspecten van een uitvaart – van kist tot laatste rustplaats – soepel te laten verlopen. Plan een goed moment voor het bespreekbaar maken van je uitvaart. Ga er echt even voor zitten en zet een doos tissues op tafel, mocht dit nodig zijn. Bespreek wat je zou willen. Bij een uitvaart komt er veel op je af, help elkaar daarom met een goede uitvaartverzekering en een document met daarin wat je eventueel zou willen mocht het ooit zover zijn. Dat geeft rust voor jezelf en iedereen om je heen.