Normal_pexels-cottonbro-studio-8088495

Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal Nederlanders met een investering in cryptocurrency enorm gegroeid. Dat heeft de waarde op de diverse koersen zoals de Bitcoin koers een flinke boost gegeven.

Net als bij gokken kun je een verslaving ontwikkelen. Wat betekent verslaafd zijn aan crypto precies en hoe kom je weer van die verslaving af? We zochten het voor je uit.

Wat is een cryptoverslaving precies?

Heel plat uitgelegd is een cryptoverslaving een verslaving aan investeren in cryptocurrency. Deze digitale munt, en dan met name de Bitcoin, is door de jaren heen veel geld waard geworden. Dat zorgde ervoor dat menig Nederlander ook eens wilde proeven van de winst in de cryptowereld. Maar: het is goed om te weten dat de koersen heel volatiel zijn. Dat betekent dat de waarde van de munt op bijvoorbeeld de Bitcoin koers de ene dag enorm hoog is en de andere dag volledig is ingezakt.

Je weet vooraf nooit exact wat zo'n koers gaat doen. Dat brengt spanning met zich mee; een beetje dezelfde spanning die je kunt ervaren bij gokken.

 

Risico's van een verslaving aan cryptocurrency

Net als bij een gokverslaving heeft een cryptoverslaving twee gezichten. Het 'positieve' deel is dat je er veel geld mee kan verdienen, zolang je weet wat je doet. Omdat niemand de ontwikkeling van de Bitcoin koers écht kan voorspellen, is de kans echter ontzettend groot dat je veel geld verliest wanneer je regelmatig veel geld inzet. Daar komen diverse risico's bij kijken, zoals:

  • Omdat je alleen maar met crypto bezig bent, vergeet je de dagelijkse dingen om je heen. Denk aan het schoonmaken van je huis, die ene afspraak met een vriend(in) en misschien zelfs je werk.
  • Wat daarbij kenmerkend is voor een dergelijke verslaving is het creëren van stress. Je bent constant bezig met crypto via een aanbieder zoals Bitvavo, waardoor je minder nachtrust krijgt. Dat kan zorgen voor slapeloze nachten en zo een ongezonder leven.
  • Minder energie zorgt voor minder concentratie, productiviteit en motivatie. Dat heeft effect op je werk en je productiviteit daar. In een ernstig geval kun je er je baan door kwijtraken.
  • Net als bij een gokverslaving kun je bij een cryptoverslaving te maken krijgen met financiële problemen. 

 

Wat te doen tegen een cryptoverslaving?

Het is belangrijk om te weten wat de voortekenen zijn van een cryptoverslaving. Merk je dat je sneller chagrijnig bent, minder energie hebt en niet toekomt aan andere zaken dan handelen in crypto? Ga dan eens voor jezelf na of je verslaafd bent. Het is helemaal niet erg om af en toe bezig te zijn met cryptocurrency, maar het moet je leven niet beheersen. Als tweede stap is het nodig om hulp te zoeken. In Nederland kun je terecht bij de eerste Nederlandse kliniek voor game- en gokverslavingen: Hervitas. Verder is het belangrijk om een limiet per maand in te stellen dat naar crypto gaat en om per dag maar een maximaal aantal uren ermee bezig te zijn.