Normal_scherm_afbeelding_2023-05-23_om_16.06.44

Veel mensen nemen het niet zo nauw als het om hun gehoor gaat. Ze gaan naar concerten, werken met lawaaiige apparaten of in een omgeving met veel en hard geluid. Pas als je merkt dat je minder goed hoort valt het kwartje. En dan is het te laat. Gehoorschade kan niet worden hersteld. Dat geldt ook voor een hinderlijke piep of brom in je oren. Voorkomen is dus het beste advies. Natuurlijk is het het beste om harde geluiden te vermijden. Geluid van meer dan 80 dB kan je gehoor blijvend beschadigen als je er langere tijd aan blootgesteld wordt. Maar ja, nooit meer naar een concert of festival is voor velen geen optie. Ook brengt bepaald werk nu eenmaal lawaai met zich mee. Oordoppen dragen is dan de beste oplossing.

Standaard oordoppen hebben soms nadelen

Als je maar heel incidenteel je oren wilt beschermen dan volstaan standaard oordopjes meestal wel. Maar als je dagelijks werkt met lawaaiige machines of als je zeer regelmatig concerten bezoekt dan wil je wellicht iets beter dan dat. Voor dit soort situaties kun je op maat gemaakte otoplastieken gebruiken. Die zitten een stuk prettiger omdat ze precies aansluiten bij de vorm van je oren. Je kunt ze uiteraard meerdere keren gebruiken. Artiesten die met ‘oortjes’ in optreden gebruiken ook altijd maatwerk. Deze otoplastieken blijven goed zitten en vallen niet zomaar uit je oren ook als je staat te springen bij opzwepende muziek.

Voorkom gehoorschade bij kinderen

Met je kinderen naar het bevrijdingsfestival of naar een optreden is natuurlijk hartstikke leuk. Maar bedenk dat de oren van jonge kinderen extra gevoelig zijn. Bovendien moeten ze nog heel wat jaren met hun oren doen. Zorg er daarom voor dat het gehoor van je kinderen goed beschermd is. Zet ze een koptelefoon op of gebruik oordopjes. Let er bij die laatste wel op dat ze goed blijven zitten. Neem een reservesetje mee voor het geval er eentje zoekraakt. Er zijn prima oordopjes te koop die niet alle geluid afsluiten. Het concert is nog prima te volgen. Alleen worden de geluiden gedempt zodat ze geen schade aan het gehoor kunnen veroorzaken.

Steeds meer jongeren hebben gehoorschade

Artsen constateren dat steeds meer jongeren kampen met gehoorschade. Dit wordt vooral veroorzaakt door het dragen van oortjes, meestal van de smartphone. Natuurlijk is het gezellig om met je favoriete muziek op je oortjes naar school te fietsen. Maar als de muziek te hard staat kan het je je gehoor kosten. Bovendien kun je erdoor afgeleid worden in het verkeer. Wees zuinig op je oren en beperk het geluid. Je moet echt nog een heel leven doen met je oren. En als je eenmaal slechthorend bent ervaar je pas hoe hinderlijk dat is. Het beperkt je bij heel veel dagelijkse dingen. En wie weet kun je als gevolg van je gehoorschade niet het beroep kiezen waar je al je hele leven van droomt.