Normal_carl-raw-7h7kvcihbvi-unsplash

Online gokken beleeft een ware hausse en steeds meer mensen, van alle leeftijden en geslachten, maken gebruik van deze aanbiedingen. Online gaming of gokken is niet meer weg te denken. Een bezoek als gokker aan bijvoorbeeld het online casino Nederland was vroeger in deze vorm niet mogelijk. Pas de laatste jaren is hier sprake van een ware hausse. 

Ondanks al het enthousiasme kampen zowel online gaming als online gokken echter met een nogal slechte reputatie. De reden hiervoor is dat je gamers nog steeds volledig geïsoleerd op hun kamer ziet zitten, urenlang spelend terwijl ze alcohol en fastfood nuttigen. 

In zekere zin is het dus niet verkeerd dat gamen daadwerkelijk negatieve gevolgen voor de gezondheid kan hebben als het wordt gedaan zoals zojuist beschreven. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn, want gamen kan ook veel kansen bieden.

Kan gaming echt kansen bieden?

De drang om te spelen is essentieel voor de menselijke ontwikkeling en zit zelfs tot op zekere hoogte in de genen. Kinderen leren spelenderwijs over de wereld. Een zeer belangrijke factor hierbij is plezier. Elk leersucces wordt veel effectiever gemaakt door positieve gevoelens. Bij positieve gevoelens komt het gelukshormoon dopamine vrij en het menselijk brein slaat deze positieve gevoelens op.

Daardoor vragen de hersenen om meer positieve gevoelens, zodat gamen ook een positieve invloed heeft op leerprestaties. Bij nadere beschouwing blijkt dat games niet alleen dienen als vermaak, maar vaak zelfs bepaalde vaardigheden en competenties versterken. Vaak moet je in het spel reageren op verschillende uitdagingen, die je vervolgens overbrengt naar het echte leven. 

Senioren hebben ook baat bij het spelen van

Het is te lezen in blogs, onderzoekers zeggen het in interviews en studies tonen het aan: gaming kan veel gezondheidsbevorderende componenten hebben, en ook game-ontwikkelaars zijn zich hiervan bewust. Daarom hebben ze bijvoorbeeld de memoreBox ontwikkeld, die helpt het geheugen en de behendigheid van senioren te trainen. 

De speciaal voor senioren ontwikkelde spelconsole heeft verschillende toepassingsgebieden. Denk hierbij aan valpreventie, spiertraining, het onderhouden van sociale contacten en het bevorderen van de geestelijke gezondheid. Spelletjes spelen op oudere leeftijd heeft veel voordelen. Zo groeit de zelfbeheersing en wordt vooral het verouderingsproces van de hersenen vertraagd.

Spelen helpt ook bij depressie

Bij het spelen komen gelukshormonen vrij bij elk gevoel van prestatie. Depressieve stemmingen worden echter vooral bevorderd door een gebrek aan deze gelukshormonen, namelijk dopamine. Zodra echter dopamine vrijkomt, klaart de stemming onmiddellijk weer op. Een andere factor is het feit dat veel spellen samen met anderen kunnen worden gespeeld. 

Hierbij kunnen spelers online communiceren met andere spelers, wat vaak een gevoel van verbondenheid creëert. Als dergelijke spellen regelmatig worden gespeeld, kan er snel een echt teamgevoel ontstaan. 

In het geval van depressieve stemmingen kan dit de afsluiting zijn tot herstel, omdat het gemeenschapsgevoel de eenzaamheid kan tegengaan. In principe zijn de coöperatieve spellen echter vooral bedoeld als vermaak en wordt er geen specifieke therapeutische aanpak nagestreefd.