Normal_scherm_afbeelding_2023-05-31_om_09.07.24

Geld is zeker niet het belangrijkste in de wereld. Zit je echter in geldzorgen, dan heb je een behoorlijk probleem. Als je je rekeningen niet kan betalen of moeite hebt om rond te komen, heeft dit gevolgen voor je gezondheid. En die gevolgen kunnen groot zijn. Geldzorgen kunnen je een dagelijkse dosis stress opleveren. En stress kan, in extreme gevallen, levensbedreigend zijn. In deze blog staan vijf tips die je helpen voorkomen om in financiële nood te geraken.

Sparen

De meest zekere manier om wat geld over te houden is door te sparen. Iedere maand (of een andere termijn) zet je geld op een rekening. Daar staat het veilig. Er zijn verschillende spaarrekeningen. De standaard rekening, zoals je die van vroeger kent, levert je nauwelijks rente op. De rentes zijn al jaren laag en er zijn geen aanwijzingen dat deze op korte termijn zullen stijgen.

Een depositorekening is een betere optie. Op deze rekeningen zit, afhankelijk van de bank, enkele procenten rente. Het grote verschil met de spaarrekening is dat je van een deposito niet tussentijds geld kunt opnemen. Daarmee is je geld extra veilig voor later.

Beleggen

Waar sparen de veilige optie is, is beleggen de risicovolle. Bij beleggingen kun je een deel of je volledige inleg verliezen. Beleggen is alleen een goed idee als je wat geld over hebt, juist vanwege dat risico. Tegenover het hogere risico staat een mogelijk hoger rendement. Succesvolle beleggingen gaan je altijd meer opleveren dan een spaarrekening.

Je doet er goed aan om je beleggingen te spreiden. Aandelen hebben wat meer schommelingen dan obligaties. En als je er niet echt verstand van hebt, is het zeer verstandig om je beleggingen te laten beheren door een expert.

Vastgoed

Vastgoed is écht alleen weggelegd voor de wat meer vermogende mensen. Investeren in vastgoed begint vaak bij een ton. Een deel van die ton kun je opvangen met een hypotheek, maar je hebt ook zeker eigen geld nodig. Vastgoed is een redelijk zekere manier van beleggen, omdat het pand hoogstwaarschijnlijk niet (veel) minder waard wordt. Daarnaast kun je het pand verhuren, bijvoorbeeld aan studenten of toeristen.

Word je eigen boekhouder

Voor deze tip hoef je niet te sparen, te beleggen of een pand te kopen. Maak iedere maand een lijstje met je inkomsten en uitgaven en houd dit een aantal maanden vol. Je ontdekt vanzelf de patronen waar het misgaat, of juist niet. Door zelf de balans op te maken, kun je maandelijks een aardig bedrag overhouden.

Eet gezonder

Misschien heb je het beeld over gezond eten dat het duurder is, maar dat klopt niet. Gezond eten is goedkoper en uiteraard nog beter voor je ook. De kosten zitten vooral in vlees. Door je vleesconsumptie terug te schroeven naar twee dagen per week doe je jezelf en je portemonnee een groot plezier. En probeer zoveel mogelijk water te drinken. Dit komt uit de kraan en kost je bijna niks.