Normal_pexels-cottonbro-studio-3951862__1_

Jaarlijks overstappen op een andere zorgverzekering kan je zo een paar honderd euro per jaar schelen. Lijkt overstappen jou erg ingewikkeld? In de praktijk valt dit enorm mee en als je er zoveel geld mee verdient, is het de moeite waard toch? Wij helpen je met een handig stappenplan overstappen zorgverzekering en enkele adviezen! 

Belangrijke punten

In november worden jaarlijks de nieuwe zorgpolissen verstuurd; het juiste moment om er even voor te gaan zitten met een kop koffie bij. Het is belangrijk om je nieuwe polis goed door te lezen en te vergelijken met je oude. Daarnaast is het ook belangrijk om te bepalen of er in jouw zorgbehoefte dingen zijn gewijzigd. Verwacht je het komende jaar andere of meer zorg nodig te hebben? Bekijk of je zorgpolis voldoet aan je wensen en past bij jouw zorgbehoefte. Zo niet, dan zal je de verzekering moeten aanpassen of moeten overstappen naar een andere verzekeraar.

Zorgverzekering aanpassen of overstappen?

Er zijn handige sites om zorgverzekeraars te vergelijken qua dekking, service en kosten. Zo wordt het heel eenvoudig om de voordeligste en meest passende verzekering te kiezen. Veel verzekeraars hebben een overstapservice; je hoeft je dan alleen (voor 31 december) aan te melden bij de nieuwe verzekeraar en die regelt vervolgens de rest. 

Overstappenplan: hoe pak je het aan?

Volg de onderstaande stappen om je huidige zorgverzekering te checken en/of over te stappen.

  1. Bepaal welke zorg je waarschijnlijk nodig zal hebben en bedenk daarbij ook wat er onder de basisverzekering valt en wat niet. In Nederland ben je wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten. De overheid bepaalt welke kosten daar allemaal onder vallen. 
  2. Bekijk of de zorg die je verwacht nodig te hebben onder het basispakket valt, tandarts en fysiotherapeut vallen daar bijvoorbeeld niet onder, of dat je er aanvullend voor verzekerd moet worden. 
  3. Bekijk goed of de verzekeraar contracten heeft met de zorgverleners van jouw voorkeur en of er een maximum geldt voor het aantal behandelingen: het zogenaamde zorgplafond of omzetplafond. Dit is belangrijk, want als je meer behandelingen nodig hebt dan is toegestaan, moet je de rest zelf betalen. 
  4. Bepaal het eigen risico; hoe hoger het eigen risico, hoe lager je premie. Dit kan interessant zijn wanneer je helemaal geen zorg nodig hebt, of juist het tegenovergestelde. Als je al heel snel je eigen risico hebt ‘opgebruikt’, is een lage premie erg prettig. 
  5. Welk soort zorgverzekering wil je afsluiten?
  • Naturapolis: je verzekeraar kiest de zorgaanbieders die jij mag gebruiken.
  • Budgetpolis: naturapolis met weinig zorgaanbieders en lagere vergoedingen.
  • Restitutiepolis: je kiest zelf je zorgaanbieder en krijgt de kosten hiervoor vergoed.
  • Combinatiepolis: in bepaalde gevallen heb je recht op zorg (natura) en andere gevallen recht op een vergoeding (restitutie).
  • Collectieve zorgverzekering: een basisverzekering voor een bepaalde groep mensen, zoals vakbonden, patiëntenverenigingen en collectieven van werkgevers.

    6. Vergelijk de verzekeraars en kies de beste optie en zorg ook dat je dit allemaal op tijd doet en op tijd overstapt. 

Succes!