Normal_pexels-pixabay-269141

Bij goed werkgeverschap hoort goede zorg voor je zieke medewerker. Als je zieke medewerker op een adequate en empathische manier tijdens zijn ziekte begeleid is zal hij dat erg waarderen. Dat geeft loyaliteit aan jouw organisatie. Daarbij zal hij jouw organisatie bij anderen, potentiële medewerkers, aanbevelen. Hoe begeleid je je zieke medewerkers? Vrijwel altijd doe je dat in samenwerking met een arbodienst of een zelfstandige bedrijfsarts. Dat is ook een wettelijke verplichting. De zieke medewerker heeft namelijk ook recht op begeleiding.

Advies van arbodienst Rotterdam

Veel werkgevers hebben een samenwerking met een grote arbodienst met een landelijke dekking. Deze arbodiensten kampen vaak met een tekort aan bedrijfsartsen. Daarom heeft jouw zieke medewerker vaak te maken met een arbo medewerker die namens de bedrijfsarts werkt, zogenaamd onder taakdelegatie of onder de verlengde arm. Het gaat om praktijkondersteuners, bedrijfsarts of een casemanager taakdelegatie. Ook worden er veel meer consulten via de telefoon of beeldbellen uitgevoerd. De vraag is of de goede begeleiding van jouw medewerker daarmee gebaat is. Ons advies van arbodienst Rotterdam, is: maak gebruik van face-to-face gesprekken met een goede bedrijfsarts in regio Rotterdam. Een bedrijfsarts met kennis van zaken heeft oog voor jouw werknemer en denkt actief mee in herstelmogelijkheden en hervatting.

Werkstress verminderen

Veel ziekmeldingen ontstaan vanwege overbelasting. Deze overbelasting wordt voor een groot deel veroorzaakt door onderbezetting in de organisatie. Medewerkers met veel verantwoordelijkheidsgevoel zetten een stap extra, en vaak wel 2 of 3 stappen extra. Ze werken langer en dat gedurende langere tijd. Want de onderbezetting kan niet opgelost worden. Deze vorm van werkstress hangt vaak ook samen met het gebrek aan regelmogelijkheden. Het kunnen plooien van (meer) werk en issues thuis is van groot belang om het vol te houden. Hoe kun je deze werkstress verminderen en een burn-out voorkomen? De bedrijfsartsen van arbodienst ADXpert uit Ridderkerk gebruiken vragenlijsten om helder te krijgen dat er sprake is van werkstress. Bedrijfsartsen gebruiken richtlijnen van de NVAB, bijvoorbeeld de richtlijn over psychisch verzuim. Aan deze richtlijn heeft onze bedrijfsarts dhr. Oeij meegeschreven en hij geeft les aan bedrijfsartsen in opleiding.

Op een professionele manier begeleiden van medewerkers met psychisch verzuim is heel belangrijk. Helaas gebeurt dat nog weinig. U kunt bij arbodienst ADXpert snel terecht voor consulten op locatie met goede bedrijfsartsen. Onze bezoeklocatie is gevestigd aan Ridderpoort 1 in Ridderkerk, vlak bij de Rotterdamseweg. Dat is vanaf Kralingse Zoom 15 minuten met de bus.