Normal_pexels-ike-louie-natividad-2709386

Heb jij last van een kalknagel en/of pigmentvlekken? Het zijn vervelende problemen die meer dan alleen ontsierend zijn. Zo kunnen kalknagels enorm in de weg zitten en over pigmentvlekken maak je je misschien zorgen dat er meer aan de hand is. Maar, met de zomer voor de deur is het uiterlijke aspect misschien wel het meest belangrijk voor je. Hoe dan ook, het zou fijn zijn als je er snel af kunt komen. In dit artikel vertellen we er meer over: wat is het, hoe kom je eraan en – nog belangrijker – hoe kom je eraf?

Kalknagel

Een kalk- of schimmelnagel is een verdikte nagel die verkleurd is en vaak wat afbrokkelt. Het wordt meestal veroorzaakt door schimmelinfectie. In enkele gevallen kan een groeistoornis, slechte bloedsomloop, psoriasis of ouderdom de verdikking veroorzaken. En soms is het ook gewoon niet duidelijk wat de oorzaak is. Hoe dan ook, je kunt tegenwoordig heel makkelijk van dit vervelende probleem afkomen. Een kalknagel laseren is namelijk een zeer effectieve manier om het te behandelen. Meestal is een aantal laserbehandelingen al voldoende.

Wat kun je zelf doen?

Schimmelnagels zijn niet echt besmettelijk. Iedereen komt overal in aanraking met schimmels en toch raakt niet iedereen besmet. Of je wel of niet een kalknagel ontwikkelt na een besmetting is afhankelijk van je weerstand en je leeftijd. Om te voorkomen dat besmet raakt, draag je slippers in ruimten waar veel mensen op blote voeten lopen en waar het vochtig en warm is. Droog altijd je voeten zorgvuldig af, ook tussen de tenen. Doe elke dag schone, katoenen sokken aan. Heb je toch een schimmelnagel? Dan kun je de nagel aantippen met een speciaal behandelmiddel.

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken ontstaan meestal op latere leeftijd. Plaatselijk wordt er meer melanine aangemaakt in de huid, waardoor er een donkere vlek ontstaat. Melanine is het stofje dat de huid de kleur geeft, het wordt door de pigmentcellen aangemaakt. Wanneer deze cellen in de war raken, kunnen ze een teveel aan pigment aanmaken. Bekende oorzaken hiervan zijn overmatige blootstelling aan zonlicht, hormonen en ook littekens.

Pigmentvlekken verwijderen is niet zo simpel en kun je het beste aan een schoonheidsspecialiste overlaten. Daarvoor kan gebruik worden gemaakt van verschillende methoden, zoals medische peeling of laserbehandeling. Ook combinatiebehandelingen zijn een optie, alsmede camouflage. Zelf kun je je het beste richten op een goede verzorging van de huid en het voorkomen van nieuwe vlekken. Gebruik daarvoor altijd een dagcrème met minstens beschermingsfactor 15. Doe elke twee uur dat je buiten bent wat nieuwe crème op. Gebruik geen irriterende producten op je huid, zoals parfum, want deze kunnen voor de huid juist een trigger zijn om vlekken te vormen.

Jammer genoeg worden dit soort behandelingen meestal niet vergoed door je ziektekostenverzekering. Toch adviseren wij om een degelijke behandeling bij een schoonheidsspecialiste te overwogen. Deze behandelingen zijn namelijk vele malen effectiever én blijvender dan wanneer je zelf zou wat producten zou gaan uitproberen.
Veel succes!