Normal_pexels-karolina-grabowska-4047186

Ten eerste, wat zijn pneumokokken eigenlijk? Pneumokokken zijn bacteriën die vaak leiden tot ernstige infecties zoals longontsteking, meningitis en andere ziekten. Ten tweede, bij wie komt deze infectieziekte dan voor? De infectie komt vooral voor bij mensen met een zwak immuunsysteem. Denk hierbij aan kinderen jonger dan 2 jaar, ouderen, personen met chronische aandoeningen en gezondheidswerkers.

Mensen met chronische aandoeningen zoals COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), astma, of hartfalen zijn extra vatbaar voor de pneumokokkenziekte. Waarom? Omdat deze aandoeningen de longfunctie en de weerstand verminderen en daardoor het risico op ernstige complicaties verhogen. En ten derde: hoe kunnen we voorkomen dat we geïnfecteerd raken met pneumokokken? 

Een goede mogelijkheid om te voorkomen dat we geïnfecteerd raken met de pneumokokken is door middel van een vaccin. Er zijn drie pneumokokkenvaccins beschikbaar die beschermen tegen de meest voorkomende stammen van pneumokokken die infecties veroorzaken. Deze vaccins worden ook wel "pneumokokkenprikken" genoemd. Waarom pneumokokkenvaccinatie? De vaccins zijn effectief en hebben een gunstig veiligheidsprofiel, waardoor ze ernstige infecties door pneumokokken kunnen helpen voorkomen. 

Hoewel de vaccins bijna 100% effectief zijn bij het voorkomen van ernstige infecties zoals meningitis en longontsteking, bieden ze geen volledige bescherming tegen alle typen pneumokokken. Daarom is het belangrijk om ook andere alledaagse en preventieve maatregelen te nemen: blijf regelmatig handen wassen en vermijd contact met zieke personen. 

Wist je dat jaarlijks tussen de 2500 en 5600 ouderen worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege pneumokokkenlongontsteking? Hiervan komt gemiddeld 15% helaas te overlijden (Nederlandse Gezondheidsraad, 2018). Naast het zorgen voor hygiëne en vaccinatie is een gezonde levensstijl, op het gebied van lichamelijke beweging en voeding, ook een belangrijke factor voor de vermindering van de ziekenhuisopnames. Voor mensen tussen de 60 en 80 jaar adviseert de Gezondheidsraad om zich te laten vaccineren tegen pneumokokken.

Daarbij is fijn om te weten dat voor deze doelgroep in Nederland het pneumokokkenvaccin gratis wordt aangeboden, als onderdeel van het Nationaal Programma Pneumokokkenvaccinatie (NPPV). Maar ook voor kinderen tussen de 2 en 11 maanden oud is het vaccin gratis beschikbaar via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het is raadzaam om met uw arts te overleggen of u in aanmerking komt voor het vaccin en om te bespreken wanneer het vaccin het beste kan worden toegediend. Sommige mensen komen mogelijk niet in aanmerking vanwege medische redenen of omdat ze al eerder zijn gevaccineerd. Hierover vind je meer informatie op prikwijzer.nl

Prikwijzer.nl is een initiatief van MSD Nederland. 

NL-NON-01940