Normal_laundry_-_blog_25_-_afbeelding_-_05-2023

Zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, hebben relatief veel energie en grondstoffen nodig om patiënten te kunnen behandelen. Het leidt tot een vervuiling van het milieu. Om zo duurzaam en efficiënt mogelijk te werken, is de Green Deal Duurzame Zorg opgesteld. Dit document bevat afspraken die erop gericht zijn de zorgsector te verduurzamen en daarmee het milieu te sparen. Er zijn verschillende manieren waarop partijen binnen de zorg hun manier van werken duurzamer en efficiënter in kunnen richten. Een van deze mogelijkheden is de investering in duurzame wasoplossingen. Een industriële wasmachine verbruikt bijvoorbeeld veel minder energie en water dan een particulier huishoudmodel. 

Verduurzamen met industriële wasmachines en -drogers 

De keuze voor industriële wasmachines en -drogers biedt zorginstellingen verschillende voordelen. Zo betaalt een organisatie minder per wasbeurt, doordat de total cost of ownership lager ligt. Het valt te verklaren doordat er minder energie en water verbruikt wordt, maar ook doordat wasprogramma’s minder lang duren. Het leidt tot een ander belangrijk voordeel: het vuile wasgoed kan sneller opnieuw gebruikt worden binnen het ziekenhuis of verzorgingstehuis. Er hoeven als gevolg hiervan minder grote voorraden aan handdoeken en beddengoed te worden aangehouden. 

Apparaten minder snel vervangen 

Een derde belangrijk voordeel van een duurzame wasoplossing is het gegeven dat het aantal draaiuren van deze industriële machines hoger ligt dan die van particuliere varianten. Het apparaat hoeft hierdoor minder snel te worden vervangen. Niet alleen de snelheid waarmee wasmachines en -drogers binnen zorginstellingen vervangen worden heeft invloed op de mate waarin een organisatie duurzaam werkt; datzelfde geldt voor andere apparaten en medische hulpmiddelen. Het is aan zorginstellingen om te kiezen voor hulpmiddelen met een lange levensduur. Mocht die levensduur onverhoopt beperkt zijn, dan is het zaak te kiezen voor hulpmiddelen welke voor een zo groot mogelijk deel gerecycled kunnen worden.