Normal_burnout_artikel_dbonline

Nog lang voordat een burn out zichtbaar wordt in je leven kun je al een aantal dingen doen om deze te voorkomen. Een burn out herstel kan lang duren en vereist professionele hulp. Een aantal tips vind je hieronder. Sommige liggen voor de hand, terwijl andere tips je misschien vreemd voorkomen.

  1. Zoek ontspanning waar je je elke keer weer op verheugd. Zoals het lezen van een boek of misschien het schrijven ervan. Literatuur waar je je compleet in kunt verliezen.
  2. Beweeg voldoende. Ga naar de sportschool zodat je naast bewegen ook nog sociale contacten opdoet buiten je werk om. Doe een combinatie van krachttraining en cardio om je gehele lichaam te versterken.
  3. Prikkel je brein op een andere manier door iets creatiefs te doen. Iets wat niets te maken heeft met je werk als zorgprofessional. Ga schilderen of tekenen. Schrijf je in voor een workshop sieraden maken. Fotograferen in de natuur is ook een rustgevende bezigheid.
  4. Schrijf de spanningen van je af. Dit ligt in lijn met tip 1 maar is wat directer en confronterender. Het leert je bewust te zijn van je eigen mentale behoeftes. Schrijf in een dagboek wat je meemaakt en voelt.
  5. Ken je grenzen en bewaak deze grenzen dan ook. Spreek met jezelf af hoe ver je wilt gaan als het gaat om piekbelastingen, zonder dat je werk eronder lijdt. Heb je na je werk behoefte aan stilte en rust, bijvoorbeeld omdat je hoogsensitief bent? Pak deze rust dan ook en laat die borrel met je collega’s voor wat het is.
  6. Een open deur voor een zorgprofessional; maar eet en drink gezond. Je weet goed hoe een lichaam functioneert en wat het nodig heeft. Jouw lijf is geen uitzondering op de regel. Vermijd fastfood, maar gun jezelf af en toe een cheatday en ga voor die reep melkchocolade.

Kleine rustmomenten op de dag én voldoende slaap ’s nachts houden je bij de tijd en geven je lichaam voldoende hersteltijd. Even een kleine reset wanneer je midden op de dag 5 minuten voor jezelf reserveert. Loop naar buiten en loop een rondje. Een burn out voorkomen doe je vooral met minimaal 8 uur kwalitatieve slaap op een dag.