Normal_pexels-christina-morillo-1181605

Solliciteren op een baan is geen makkelijk proces. Je moet goed voorbereid zijn op een eventueel gesprek. Het begint met het zoeken van vacatures in de juiste sector, bijvoorbeeld vacatures zorg. Zodra je weet wat voor werk je wilt en een geschikte werkgever hebt gevonden voor jou ga je solliciteren. Als de werkgever denkt dat jij geschikt bent voor de baan, nodigen ze je vaak uit voor een sollicitatie/kenningsmakingsgesprek. Veel mensen vinden het een spannend moment. Vaak is dit gesprek juist heel erg leuk, maar door de zenuwen kan het gesprek anders lopen dan je wilt. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op het sollicitatiegesprek. In deze tekst geven wij je enkele tips om jouw sollicitatie gesprek naar een hoger niveau te tillen en minder zenuwachtig te zijn. We bespreken de volgende onderwerpen:

  • Onderzoek het bedrijf;
  • Beschrijf relevantie;
  • Beschrijf soft skills;
  • Referenties;
  • Kleding keuze;
  • Vragen stellen;
  • Positieve houding.

Onderzoek het bedrijf

Het is belangrijk om vooraf goed onderzoek te doen naar het bedrijf waar je solliciteert. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en haar werkzaamheden. Daarmee laat je ook zien dat je vooraf goed georiënteerd bent. Je kunt ook vragen bedenken die je wilt stellen tijdens het gesprek over de zorginstelling en de werkzaamheden. Vaak is er al veel informatie te vinden over het bedrijf in de vacatures zorg.

Beschrijf relevantie

Zorgvacatures zijn veel te vinden, toch is het belangrijk om te laten zien aan het bedrijf waarom jij geschikt bent voor de baan en niet iemand anders. Zorg ervoor dat er op je CV te zien is dat je gekwalificeerd bent of dat je de juiste diploma’s hebt behaald om het werk uit te voeren dat wordt aangeboden. Benadruk werkervaring die je al hebt op het gebied.

Beschrijf soft skills

Naast je werkervaring is het ook belangrijk om je soft skills te beschrijven. Denk hierbij aan communicatie, stressbestendigheid of probleemoplossend vermogen. Er zijn nog veel meer mogelijke soft skills die je kunt benoemen. Zorg ervoor dat ze bij jou passen.

Referenties

Zorg ervoor dat je enkele referenties hebt. De referenties kunnen jouw werkzaamheden beamen die je eerder hebt uitgevoerd. Zo kan het bedrijf controleren of je wel echt bepaalde ervaring hebt die je beweert te hebben. Mogelijke referenties kunnen zijn: voormalige managers, docenten of stagebegeleiders.

Kledingkeuze

Jouw kledingkeuze geeft vaak aan hoe professioneel je bent. Denk erom dat je netjes gekleed komt, maar niet te netjes. Pas je kleding aan op het bedrijf waar je gaat solliciteren en vermijd overmatige sieraden of accessoires. Kleding is een grote factor op de eerste indruk die mensen van je krijgen, zeker bij een sollicitatie gesprek.

Vragen stellen

Het is belangrijk om tijdens een sollicitatiegesprek veel vragen te stellen over het bedrijf en de gang van zaken. Zo toon je interesse in het bedrijf en laat je merken dat je serieus bent. Het is handig om enkele vragen voor te bereiden die je wilt stellen tijdens het gesprek. 

Kortom, is het belangrijk om goed voorbereid het gesprek in te gaan. Zorg ervoor dat je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf en je de juiste kleding draagt. Je wilt professioneel en serieus overkomen.