Normal_pexels-marcus-aurelius-4064418

Een mobiliteitsbeperking houdt in dat je vaak afhankelijk bent van een rolstoel. Hierdoor ben je veelal beperkt in jouw vrijheid. Je kunt bijvoorbeeld niet zelfstandig in een auto, bus of trein komen. Dit is natuurlijk erg vervelend en beïnvloedt vaak je hele leven. Daarom zijn er tegenwoordig veel op maat gemaakte voertuigen voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Dit noemen we ook wel mobiliteitshulp. Er zijn veel verschillende varianten, bijvoorbeeld een rolstoelauto met automaat. In deze tekst bespreken we de verschillende vormen van mobiliteitshulp, zoals:

  • Speciaal aangepaste vervoersmiddelen;
  • Toegankelijkheid;
  • Aangepaste fietsen;
  • Assistentie;
  • Rollators;
  • Parkeervoorzieningen.

Speciaal aangepaste vervoersmiddelen

Tegenwoordig zijn er veel voertuigen die compleet afgestemd worden voor iemand die gebruikmaakt van een rolstoel. Bijvoorbeeld aan rolstoelauto automaat. De auto is aangepast voor het vervoer van een rolstoelpassagier. Hierdoor is de transfer van een rolstoel naar een autostoel niet meer noodzakelijk. Een rolstoelauto automaat is er in allerlei verschillende soorten en varianten. Daarbij kan een rolstoelauto automaat ook nog volledig worden aangepast zodat hij naar wens is. Door het inrijplatform of rolstoellift kan de rolstoel gemakkelijk de rolstoelauto met automaat betreden. Bij een rolstoelauto automaat occasion is het ook mogelijk om met de rolstoel achter het stuur plaats te nemen. Hierdoor krijg je weer een stuk vrijheid terug.

Toegankelijkheid

Steeds vaker zijn er veel vervoermiddelen waarbij de gangpaden breder zijn of speciale zitplaatsen voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Hierbij kunt u ook denken aan het openbaar vervoer waar lagere instapplekken zijn of zelfs speciale loopplanken. Tegenwoordig bevatten bijna alle metro’s, bussen en treinen hulpmiddelen voor mensen met een mobiliteitsbeperking.

Aangepaste fietsen

Veel mensen met een mobiliteitsbeperking kunnen niet fietsen op een fiets met twee wielen. Daarom zijn er tegenwoordig ook veel aangepaste fietsen voor mensen met een beperking. Hierdoor kunnen zij toch genieten van een heerlijke fietstocht. Bijvoorbeeld een driewieler fiets die meer stabiliteit brengt, of een fiets waarbij je de fiets aandrijft met je handen. Op deze manier is fietsen voor iedereen toegankelijk.

Assistentie

Een andere manier van mobiliteitshulp is de menselijke hulp. Denk hierbij aan de assistentie op het vliegveld. Er kan geregeld worden dat iemand je begeleidt naar de juiste plek op het vliegveld en de reis zo makkelijk mogelijk maakt voor de passagier. Ook is er speciaal vervoer op een vliegveld voor mensen die niet ver of helemaal niet kunnen lopen. Voor mensen thuis is er ook de mogelijkheid tot thuishulp. Mensen komen langs om te helpen met het doen van allerlei taken, zoals boodschappen.

Rollators

Ook rollators zijn een vorm van mobiliteitshulp. Rollators worden vaak gebruikt door oudere mensen die slecht te been zijn. De rollator biedt de ondersteuning die zij nodig hebben om toch te kunnen bewegen of langere stukken te lopen. Een rollator is het perfecte hulpmiddel voor ouderen waardoor zij toch zelfstandig te been zijn en bijvoorbeeld naar de winkel kunnen. Daarnaast heeft de rollator vaak een opslag waar zij de boodschappen in kunnen doen.

Parkeervoorziening

Voor mensen met een mobiliteitsbeperking zijn vaak ook speciale parkeervoorzieningen. Deze parkeerplekken zijn vaak dicht bij het gebouw of de locatie zodat ze een minimale afstand hoeven af te leggen. Ideaal dus als je gebruikmaakt van een rolstoelauto met automaat!