Normal_pexels-kampus-production-7551597

Als uw geliefde dementie heeft blijft u natuurlijk het liefst zo lang mogelijk zelf voor hem of haar zorgen, zodat ze in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Hoewel de zorg in het begin nog te overzien is, kan het na verloop van tijd wel steeds zwaarder worden. In veel gevallen heeft iemand met dementie namelijk steeds meer zorg nodig. 

Om overbelasting bij mantelzorgers te voorkomen, vertelt Zuster Jansen hoe u dit kunt herkennen en voorkomen.

Overbelasting herkennen

Thuiszorg en dementie kunnen erg zwaar zijn en er is vaak te veel werk voor één persoon. Om overbelasting te voorkomen is het belangrijk dat u de signalen herkent. Dat begint met luisteren naar uw lichaam.

Een uitgeput gevoel, last van hoofdpijn, duizeligheid, spierkrampen en stress zijn vaak de eerste signalen van overbelasting. Soms slaapt u ook slechter als u oververmoeid bent. De vermoeidheid kan ook komen doordat u zich schuldig voelt omdat u niet (of niet genoeg) voor uw geliefde kunt zorgen.

Om hulp vragen

Als mantelzorger kunt u nog wel eens de neiging hebben om uzelf weg te cijferen bij de zorg voor uw geliefde, omdat hij of zij op de eerste plaats komt. Toch is dit niet altijd verstandig.

Als u signalen herkent van overbelasting, dan is het belangrijk dat u tijdig ingrijpt zodat de klachten niet erger worden en u in het ergste geval zelf uitvalt. Misschien kunnen familie of vrienden een deel van de zorg voor uw geliefde van u overnemen. Ook buren of aanvullende hulp van de gemeente kunnen een uitkomst bieden.

Thuiszorg

Kan uw familie niet altijd helpen of wilt u de zorg thuis vooral zelf inrichten? Dan kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. 

De particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen biedt verschillende soorten thuiszorg aan. Van 5, 12 tot 24-uurszorg. Uw geliefde krijgt dan 5, 12 of 24 uur per dag de zorg die hij of zij nodig heeft van een zorgteam. U en uw geliefde kunnen in overleg met het zorgteam bepalen hoe de zorg eruit komt te zien. Hierdoor kun je de zorg volledig naar eigen inzicht regelen en behoud je keuzevrijheid. 

Zuster Jansen zorgt er altijd voor dat uw geliefde wordt verzorgd door een team van vaste medewerkers. Zo ziet hij of zij steeds dezelfde gezichten en dat zorgt voor een rustig en vertrouwd gevoel.

Wilt u meer informatie over particuliere thuiszorg van Zuster Jansen? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch, per e-mail of via het contactformulier op de website.