Normal_pexels-leonie-fahjen-92870

In ons jachtige leven ligt stress voortdurend op de loer. Maar stress is onze grote vijand, want onze gezondheid heeft er ernstig onder te lijden. Door stress zijn we meer vatbaar voor fysieke aandoeningen en daarmee lopen we het risico voortijdig te overlijden. Het is dus zaak om stress zo veel mogelijk te vermijden. Dit is lang niet altijd eenvoudig, maar er zijn wel wat praktische tips om je lichaam en je leven de baas te blijven. We hebben er drie voor je op een rij gezet.

Maak tijd voor ontspanning

Het lijkt misschien een dooddoener, maar het is een zeer serieuze tip. Stress ontstaat wanneer we lichaam en geest niet voldoende rust gunnen. Het is dus zaak om in je agenda voldoende tijd in te plannen voor die hoognodige rust. Maak enkele malen per week een lange wandeling, bij voorkeur in de natuur. Ook een massage ontvangen helpt om de dagelijkse spanningen van je af te laten glijden. Woon je met iemand samen, dan is het een slim idee om zelf een massagetafel aan te schaffen, zodat je elkaar beurtelings een ontspannende massage kunt geven. Er zijn goede instructievideo’s online te vinden waarin je de massagetechnieken geleerd krijgt.

Koop een schommelstoel

Deze tip zag je wellicht niet aankomen, maar het werkt echt! Plaatsnemen in een schommelstoel biedt veel voordelen voor de gezondheid en is een hele simpele manier om je stress kwijt te raken. De schommelende beweging zorgt namelijk niet alleen voor een betere bloedcirculatie, het verhoogt ook nog eens de afgifte van endorfine in de hersenen. Deze stof zorgt ervoor dat je jezelf gelukkiger gaat voelen. Dat is dus een perfecte manier om mentaal gezond te blijven. Ook leuk: het levert ook een positieve bijdrage aan je gevoel voor balans en het maakt je minder angstig. Doen dus!

Vermijd rommel

Rommel in je huis is rommel in je hoofd. Dat geldt zowel voor fysieke als virtuele rommel. Zet dus niet overal in huis spullen neer, maar ruim ze zo snel mogelijk op. De afwas? Niet laten oplopen, maar meteen doen. Mailbox? Zo leeg mogelijk houden. Alles wat nog gedaan moet worden, geeft een zekere mentale belasting. Als je huis en je computer of telefoon opgeruimd zijn, kun je jouw hoofd ook veel beter leegmaken. Extra tip: maak elke dag een lijstje met taken om die inhaalslag te maken!