Normal_pexels-sebastian-voortman-1548769

Dat gezonde voeding goed voor je is, mag duidelijk zijn. Maar wat als het voedsel dat je dagelijks eet je lichaam niet in balans houdt? Sommige lichamelijke klachten kunnen ontstaan doordat je van bepaalde voedingsstoffen niet voldoende binnenkrijgt. Om te weten of dat ook voor jou geldt, kun je terecht bij een orthomoleculair therapeut.

De juiste balans voor een gezond lichaam

Vitamines, mineralen en eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam, ze voeden je en geven je lichaam en geest energie. Daarom let je erop dat je zo gevarieerd mogelijk en gezond mogelijk eet. Toch komt het voor dat je lichamelijke klachten hebt. Dit is niet omdat je niet goed eet, het kan zijn dat je niet de juiste balans in je voeding hebt. Of dat inderdaad het geval is, is niet zo eenvoudig vast te stellen. 

Een orthomoleculair therapeut helpt je om te achterhalen wat je klachten zijn, waar deze vandaan komen en hoe je voeding aangepast kan worden. Dit doe je niet alleen door bepaalde tekorten in je voedingsstoffen aan te vullen met supplementen. Je wordt tevens gestimuleerd om te werken aan je lichamelijke of mentale conditie als dat noodzakelijk is. 

Is een orthomoleculair therapeut een diëtist?

Op het eerste oog heeft een orthomoleculair therapeut veel overeenkomsten met een diëtist. Beiden geven je advies over een voedingspatroon dat past bij je gezondheid en je levensstijl. Een diëtist wordt vaak geraadpleegd op het moment dat mensen gewicht willen verliezen. Het behandelplan wordt op dat doel afgestemd. Bij orthomoleculaire therapie wordt vooral gekeken wat de oorzaak van bepaalde lichamelijke klachten is. Hierbij kan gewichtsverlies een bijkomend effect hebben, bijvoorbeeld omdat je je eetgewoonten aanpast. Maar het is over het algemeen niet het doel van de behandeling.

Een persoonlijk behandelplan voor uiteenlopende klachten

Er bestaat geen standaardoplossing voor lichamelijke klachten. Ieder mens is anders en de behandelmethode is dan ook gericht op de individu. De symptomen zijn echter wel vaak herkenbaar. Een therapeut kan voor uiteenlopende klachten een behandelplan opstellen. Denk aan het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of andere maag- en darmklachten. 

Maar ook bij hormonale disbalans tijdens de overgang, huidproblemen en burn-out kan de therapeut uitkomst bieden. De behandeling voor de orthomoleculaire therapie valt onder de alternatieve zorg. Heb je een aanvullende zorgverzekering, dan is het mogelijk dat je de kosten van de behandeling daaruit vergoed krijgt.