Normal_pexels-leeloo-thefirst-5791788

Jaarlijks betekenen de december feestdagen voor veel ouderen juist een periode van eenzaamheid. De maatschappelijke focus ligt als een vanzelfsprekendheid op het samenzijn met familie en vrienden. Een deel van de ouderen tussen de 70 en 80 jaar ontbeert het daar nu juist aan, en dat wordt ieder jaar precies tijdens de feestdagen als extra gemis door hen ervaren. De feestdagen benadrukken het gemis, waardoor het gevoel verergerd en men uitkijkt naar het einde van de feestdagen. Helaas ligt er geen kant-en-klare oplossing voor dit probleem. Wat kunnen wij als maatschappij zelf doen?

Eenzame ouderen, wat kan de maatschappij doen?

Die alleenstaande buurvrouw, of die gepensioneerde buurman, wat kunnen we daarmee? Wanneer we het klein houden, want op individuele basis kun je het hele probleem niet overzien, kunnen we een verschil maken binnen onze directe leefomgeving. Spreek die oudere buurman of buurvrouw eens aan. Niet alleen tijdens kerst, maar sowieso is het maken van een klein praatje al betekenisvol voor sommige ouderen.

Vanzelfsprekend vormt het nogal een drempel om zomaar een bejaarde directe buurtbewoner tijdens de kerst te eten te vragen. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om tweede kerstdag in te ruimen voor buurtgenoten uit de directe omgeving. Dat klinkt misschien spannend en eng; want is het niet raar om toch een relatief vreemde oudere buurtgenoot te eten te vragen tijdens kerst in je eigen huis?

Kleinschalig iets organiseren voor ouderen in de straat

Steeds meer mensen organiseren iets kleinschaligs tijdens het ideale moment van tweede kerstdag voor de ouderen in de directe omgeving. Waaraan valt te denken?

Kerst walk-in invitatie afgeven

Als buurtbewoner kun je kenbaar maken aan de eenzame, oudere bewoners in de straat of flat, tot maximaal 10 personen, dat zij van harte welkom zijn om te komen genieten van een kerstmaaltijd tussen een bepaald tijdstip. Er wordt dan een uitnodiging afgegeven aan de ouderen met daarop het tijdstip, bijvoorbeeld aanvang 17.00 uur, afronding 20.00 uur. Op deze wijze houd je als organisator zelf de regie in handen en ontstaan er tijdens de kerstmaaltijd geen ongemakkelijke gesprekken, doordat je het gezelschap hebt vergroot tot 5 a 10 personen.

Kerstmaaltijd praktisch aanpakken

Het kan een uitdaging vormen om ineens voor een grotere groep mensen te moeten koken. Daarom is het belangrijk de kerstmaaltijd praktisch aan te pakken, zonder toeters en bellen. Kerst voorgerechten zijn overal online te vinden. Een leuke binnenkomer en bekend voor alle ouderen in Nederland zijn de ragout bakjes, gevuld met kip- of runderragout. Het hoofdgerecht kan bestaan uit een stamppot, ouderen vinden dit juist vaak lekker. Koop er rookworsten bij en je bent geen vermogen kwijt. Als dessert misstaat een ijstaart niet, zoals de welbekende Viennetta snit. Het is iets wat men voorheen steevast at na afloop van het kerstdiner en het zal voor de meeste ouderen juist een nostalgisch thuisgevoel geven. Succes verzekerd.

Durf jij de stap aan om als organisator ouderen uit te nodigen tijdens tweede kerstdag? Informeer dan zeker nog even bij de gemeente of er iets van een subsidiepotje aanwezig is voor een dergelijke liefdadigheidsactie.