Normal_pexels-yan-krukau-5794059

Fysiotherapie is een mooi en divers vakgebied dat erg gewaardeerd wordt. Iedereen moet eens in de zoveel tijd wel een bezoekje brengen aan de fysiotherapeut voor een kwaaltje hier en daar. Maar als fysiotherapeut kan het werk als eentonig voelen omdat veel mensen met dezelfde klachten komen. Het is daarom dat steeds meer jonge fysiotherapeuten besluiten om een extra opleiding te volgen om zich te specialiseren in verschillende delen van het vak. In dit artikel delen we vier verschillende soorten fysiotherapie richtingen waarin jij misschien wel de volgende stap kan zetten.

Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie richt zich specifiek op het behandelen van kinderen met motorische en ontwikkelingsproblemen. Als kinderfysiotherapeut werk je met kinderen van alle leeftijden, van baby's tot tieners. Als je het leuk vindt om met kinderen om te gaan, kan dit de perfecte richting voor jou zijn! Je helpt hen onder andere bij het ontwikkelen van hun motorische vaardigheden en het verbeteren van hun kracht. Veel kinderen komen met een spier achterstand, dit betekent dat ze niet goed kunnen lopen of dat ze dingen niet goed kunnen oppakken. Samen met de ouders ga je aan de slag om het kind te helpen.

Geriatriefysiotherapie

Geriatriefysiotherapie richt zich op het behandelen van ouderen met fysieke beperkingen en klachten. Als geriatriefysiotherapeut werk je met ouderen die te maken hebben met de gevolgen van veroudering, zoals moeite met lopen of chronische aandoeningen. Je helpt hen bij het behouden en verbeteren van hun mobiele vaardigheden, zodat ze een zelfstandig en actief leven kunnen leiden. Als geriatriefysiotherapeut kan het werk ook erg divers zijn, zo kan je op bezoek bij verschillende verzorgingstehuizen en krijg je veel sociaal contact en waardering van de mensen. Hierdoor zijn de werkdagen erg divers en hoeft geen een dag hetzelfde te zijn. 

Neurologische fysiotherapie

Neurologische fysiotherapie is fysiotherapie die patiënten behandelen met aandoeningen van het zenuwstelsel. Dit kan erg breed zijn en kan gaan over het hersenletsel, beroertes en multiple sclerose. Als neurologisch fysiotherapeut werk je met patiënten die te maken hebben met motorische beperkingen, spasticiteit en evenwichtsproblemen. Je helpt hen bij het verbeteren van hun motorische controle, het verminderen van pijn en het vergroten van hun functionele onafhankelijkheid. Door samen oefeningen te doen help je het zenuwstelsel om in beweging te blijven en om het te trainen om te blijven functioneren.

Manuele therapie

Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat, met name de wervelkolom en de gewrichten. Als manueel therapeut help je mensen om weer soepel te kunnen bewegen in tijden wanneer dat niet meer lukt. Klachten zoals nekpijn, rugpijn en duizeligheid kunnen met manuele therapie verholpen worden. Deze fysiotherapeuten gebruiken technieken zoals mobilisaties en manipulaties om de beweeglijkheid van gewrichten te verbeteren. Het draait hier om de spierspanning te verminderen en pijn te verlichten. Manuele therapie is effectief voor alle leeftijden.