Normal_pexels-anna-shvets-4483327

Medische hulp is van zeer groot belang in de samenleving. Het zorgt ervoor dat mensen kunnen worden behandeld aan medische aandoeningen, verwondingen of gezondheidsproblemen. Het is een breed begrip met verschillende diensten. variërend van eerste hulpverlening tot ingewikkelde medische behandelingen voor ernstige ziektes. Medische hulp kan door verschillende zorgverleners worden uitgevoerd. Hierbij kunt u denken aan artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere specialisaties binnen de zorg. De behandelingen vinden vaak plaats in een ziekenhuis, kliniek of huisartsenpraktijk. 

Welke vorm van medische hulp wordt verleend hangt geheel af van de behoeften van de patiënt. Verschillende omstandigheden vragen om verschillende oplossingen en behandelingen. Zo kan iemand met een blessure door sport vaak terecht bij een fysio, maar iemand met klachten van een ingegroeide teennagel bij een kliniek gespecialiseerd in chirurgie. 

Waarom is medische hulp belangrijk

Medische hulp draagt bij aan de algemene gezondheid van de mens. Het is belangrijk voor individuele gezondheid, volksgezondheid maar ook het maatschappelijk welzijn. Medische hulp is van cruciaal belang om de volgende redenen:

  • Levensreddend: In noodsituaties kan snelle medische hulp levensredden. Hierbij kunt u denken aan het reanimeren bij een hartaanval. Daarnaast kan snelle behandeling na een ongeluk het verschil maken.
  • Preventie van ziekten: Medische hulp kan door middel van vaccinaties, controles en gezondheidsadvies het oplopen van ziektes voorkomen.
  • Behandeling van ziekten: Wanneer iemand wel een ziekte heeft is medische hulp erg belangrijk. Door medicijnen, ingrepen, fysiotherapie of andere factoren, kan iemand een ziekte overwinnen.
  • Verbeteren levenskwaliteit: Door kleinere ingrepen kan medische hulp zorgen voor een betere levenskwaliteit doordat pijntjes worden verholpen.

Medische hulp heeft vele voordelen die belangrijk zijn voor het leven van de mens en de algemene volksgezondheid.

Proctologie

Er zijn veel gebieden binnen medisch hulp waarbij specialisme van belang is. Een voorbeeld is proctologie. Een kliniek voor proctologie is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van ziekten van het rectum, anus en het perianale gebied. Een arts die gespecialiseerd is op dit gebied heet een proctoloog. Een proctoloog behandelt bijvoorbeeld aambeien, Sinus Pilonidalis, anale fissuren, rectale poliepen en andere aandoeningen. Een proctoloog werkt op een patiëntvriendelijke manier met innovatieve behandelingsopties.

Belang van specialisme bij proctologie

Aambeien zijn een vaak terugkerend probleem bij patiënten. Daarom is het belangrijk om een expert op te zoeken die gespecialiseerd is in de behandeling. Dit geldt voor meerdere aandoeningen rondom de anus. Een expert weet precies wat er moet gebeuren en hoe. Daarnaast werken zij op een manier die ook voor de patiënt fijn is. Door een passende weg te vinden met weinig belasting voor de patiënt kan de specialist de aambeien optimaal behandelen. Ook bij Sinus Pilonidalis, waarbij een of meerdere kleine gaatjes in de huid zitten en door vuil een cyste kan ontstaan, is het opzoeken van een specialist van belang. Zij kunnen dit op een manier behandelen die zo weinig mogelijk ongemak oplevert.