Normal_image001__9_

De harde werkers uit onze zorgsector staan dag en nacht voor onze samenleving klaar. Het werk is niet altijd even makkelijk en er wordt ontzettend veel van onze zorgmedewerkers gevraagd. Dit kan ervoor zorgen dat er niet in iedere zorginstelling sprake is van een optimale patiëntveiligheid. Dit betekent dat soms bepaalde zorgvoorschriften over het hoofd worden gezien, wat kan zorgen voor schade bij de patiënt. Het is een probleem waar de zorgsector zich al een jaar en dag mee bezighoudt. Verschillende organen uit de zorgsector werken dan ook samen met de overheid om patiëntveiligheid en optimaal kwaliteitsmanagement in de zorg te bevorderen. Ben jij benieuwd hoe deze doelen behaald kunnen worden? Lees dan verder!

Een veilige omgeving voor patiënten binnen zorginstellingen

Natuurlijk brengen zorgverleners nooit bedoeld schade aan een patiënt. Desalniettemin kan dit helaas wel eens gebeuren, het is immers mensenwerk.  Hoe worden dergelijke fouten voorkomen? Verscheidene experts pleiten voor een goed systeem van check and balances. Verantwoordelijkheid ligt bij de betreffende sector zelf maar een bepaalde controle van buitenaf – bijvoorbeeld bij het controleren van certificaten – kan een wenselijk effect hebben. Ook kan meer toezicht en ondersteuning bij het hanteren van medische technologie door een onafhankelijk orgaan bijdragen aan de patiëntveiligheid. Hetzelfde geldt voor het naleven van hygiënenormen als het gaat om patiëntveiligheid. Een goede hygiëne is immers essentieel voor het voorkomen van schade bij patiënten.

De kwaliteit van zorg verbeteren

Hoe kan ervoor gezorgd worden dan patiënten een goede kwalitatieve zorg verleend krijgen? Het opstellen en hanteren van professionele- en veiligheidscriteria ligt momenteel bij de betreffende zorgsector zelf. Dit is ook wenselijk, zij hebben immers het beste zicht op wat nodig is om toe te komen aan de patiënten binnen hun sector. Hetgeen dergelijke sectoren echter kan helpen is het instellen van een onafhankelijk kwaliteitsinstituut. Dit instituut zou kunnen ingrijpen in het geval een bepaalde sector nalaat haar verantwoordelijkheid omtrent de professionaliteit en veiligheid binnen haar sector te nemen. Op die manier wordt er op een onafhankelijke manier toegezien op het toepassen van de juiste zorg.

Meldplicht bij het nalaten van patiëntveiligheid en kwalitatief goede zorg

Zorginstellingen hebben een plicht om acties die leiden tot schade bij patiënten te melden. Deze plicht wordt echter niet altijd nageleefd, waardoor veel schade brengende feiten onder de radar blijven. Dit is onwenselijk omdat er zo geen verantwoordelijkheid genomen wordt door de betreffende sector en er op deze manier niet voorkomen kan worden dat dergelijke incidenten opnieuw plaats zullen vinden. Om deze meldplicht te handhaven roept de overheid in een wetsvoorstel het onafhankelijke orgaan IGZ op om harder op te treden bij het nalaten van de betreffende meldplicht. Dit resulteert in een scherper toezicht op de zorg en kan voorkomen dat dergelijke fouten worden gemaakt!