Normal_pexels-beyzahzah-15319038__2_

Het streven naar een gezond gewicht en een evenwichtige levensstijl is een uitdaging waar velen van ons mee te maken hebben. Soms kunnen we wat extra begeleiding gebruiken om onze doelen te bereiken. Zo raden we een voedingsadviseur aan. Maar wat heb je precies aan zo’n voedingsdeskundige?

Wat is een Voedingsadviseur?

Een voedingsadviseur, ook wel diëtist of voedingsdeskundige genoemd, is een expert op het gebied van voeding. Ze hebben uitgebreide kennis van voedingsstoffen, voedingsmiddelen en hun effecten op je lichaam. Voedingsadviseurs kunnen helpen bij het afvallen, aankomen en verbeteren van sportprestaties.

Hoe kan een Voedingsadviseur je helpen bij gezond afvallen of aankomen?

Een voedingsadviseur kan op verschillende manieren ondersteunen:

  1. Voedingsschema
  2. Voorlichting
  3. Ondersteuning en motivatie
  4. Metingen en aanpassingen

Veel mensen vinden het prettig om richtlijnen te krijgen voor hun voeding en een Voedingsadviseur kan hierbij helpen. De professional maakt een voedingsschema op maat, waarin rekening wordt gehouden met jouw eetvoorkeuren en allergieën.

Een Voedingsdeskundige helpt je ook met de juiste voorlichting. Veel mensen weten niet precies hoeveel calorieën zij dagelijks verbruiken en hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten ze nodig hebben. De voedingsadviseur geeft je advies over deze macronutriënten en helpt je macro’s berekenen, passend bij jouw doel.

Gezond afvallen of aankomen is een proces met vallen en opstaan. We komen allemaal wel eens in een dipje terecht. Hoe je hiermee omgaat bepaalt of je jouw doelen gaat halen. Een voedingsadviseur neemt de rol aan van coach en motivator om jou ook op de moeilijkste momenten te helpen bij het volhouden van je gezonde leefstijl.

Meten = weten. Daarom zal de voedingsdeskundige tijdens een coachingstraject regelmatig met je afspreken om de voortgang te meten. Door de progressie bij te houden weet je of je op de juiste weg bent, of dat er aanpassingen gedaan moeten worden in het schema op maat. 

Waarom zou je een Voedingsdeskundige inschakelen?

Het inschakelen van een voedingsadviseur is een investering die geld kost. Dit kan veel mensen in eerste instantie tegenhouden om naar een professional te stappen. Waarom zou je naar een voedingsdeskundige gaan?

Wij vroegen het aan Marvin Grouw, sinds 2014 werkzaam als voedingsadviseur en oprichter van het platform Voeding-en-fitness.nl. “Mensen kunnen terughoudend zijn om geld te besteden aan een voedingsadviseur. Dit is jammer, want de kans op slagen is veel groter als je de juiste begeleiding krijgt. Dit gaat verder dan alleen uitrekenen wat je lichaam nodig heeft en een voorbeeldschema op maat aanbieden. De grootste voordelen van een voedingsadviseur zitten namelijk in de begeleiding daarna.

In het begin heeft iedereen motivatie, maar veel mensen haken na een kleine tegenslag al af. Juist daar biedt een voedingscoach meerwaarde. Op momenten van tegenslag kunnen wij een stok achter de deur zijn, een luisterend oor bieden of indien nodig die schop onder de kont uitdelen.”

Hoe gaat een Voedingscoach te werk?

Het traject begint altijd met een intakegesprek, waarin jouw doelen en eetvoorkeuren worden besproken. Tijdens de intake wordt een lichaamsmeting gedaan om het beginpunt in kaart te brengen. Hieruit krijg je gegevens als gewicht, vetpercentage, vochtpercentage en andere indicatoren.

Op basis van deze meting en het intakegesprek kan de voedingsadviseur de vervolgstappen bepalen. Vaak wordt er een voedingsplan op maat gemaakt, die jij kunt volgen om gezond aan te komen of af te vallen. Tijdens het traject spreek je regelmatig af met je coach om de voortgang te bespreken.