Normal_strijd_tegen_eenzaamheid_op_oudere_leeftijd

Helaas heerst er nog altijd een taboe omtrent eenzaamheid. Iedere keer wanneer er weer een onderzoek openbaar wordt schrikken we van de hoeveelheden, en maar weinig mensen durven er open en eerlijk over te zijn. Toch is het maar beter om dit wel te doen, vaak is het aankaarten van het probleem al een grote opluchting. Zeker op latere leeftijd is eenzaamheid een gevaar wat al snel op de loer ligt. Door het ontbreken van werk, inwonende familie en mobiliteit kan het al snel ontstaan. Daarom hier een aantal praktische tips die wellicht helpen om eenzaamheid op latere leeftijd te tackelen.  

Blijf mobiel

Wanneer je door ouderdom minder mobiel bent is het belangrijk om hier wel een prioriteit van te maken. Stap over de drempel van schaamte heen en investeer bijvoorbeeld in een rollator. Ook het aanschaffen van een scootmobiel is iets waar je zeker niet te lang mee moet wachten. Dit kan er al snel voor zorgen dat je gewoon je dagelijkse afspraken kunt nakomen zonder dat je steeds minder sociaal wordt. Scootmobielen zijn niet meer de oudbollige vervoersmiddelen zoals ze vroeger altijd waren. Tegenwoordig zijn er hele hippe en wendbare modellen, kijk bijvoorbeeld ook eens naar de scootmobiel met drie wielen. Kijk ook eens naar andere vervoersmogelijkheden zoals buurtvervoer en vervoer vanuit de gemeente, er is vaak meer mogelijk dan dat je denkt. Maar laat het er niet bij zitten, en blijf mobiel!

Vul het op

Ben je met pensioen of ga je binnenkort met pensioen? Idealiseer deze periode dan niet, maar denk alvast na over de opvulling van de tijd die er ontstaat. Het welbekende ‘rust roest’ is in veel gevallen helaas zeer waar. Begin daarom vroegtijdig met het verkennen van mogelijkheden om de vrije tijd die er gaat ontstaan te vullen. Van een volkstuinvereniging tot een wandelclub, eigenlijk is er voor iedereen wel iets te verzinnen wat aansluit bij zijn of haar voorkeuren en hobby’s. Zorg er in ieder geval voor dat er een dagelijks ritme met af en toe afspraken blijft. Op de lange termijn is dat iets waar iedereen zich beter bij voelt. Ga er niet standaard vanuit dat je al je vrije tijd wel kunt vullen met familie en vrienden. Zij houden immers gewoon vaak hun dagelijkse afspraken en verplichtingen.

Kortom, zorg ervoor dat er in je leven geen grote gaten voor eenzaamheid ontstaan. Natuurlijk is het een gevoel wat zelfs kan ontstaan bij mensen die continue zijn omringd met andere personen. Het zit vaak in iemand zelf. Maar door bezig te blijven en daginvulling te creëren kun je wel een grote valkuil voor zijn. Zoek iets wat je leuk vindt en wellicht ook voldoening geeft zoals vrijwilligerswerk. Je zult zien dat je dan al snel tijd te kort hebt. En blijf ook vooral mobiel, want buiten; dat is de plek waar het gebeurt!