Normal_f-e-o9epo1pwx5a-unsplash

Het leven wordt vaak gekenmerkt door veel stress en een hectisch tempo. Daarom zijn steeds meer mensen op zoek naar manieren om hun mentale gezondheid een boost te geven. Een vaak over het hoofd geziene maar zeer effectieve methode is gamen, of het nu gaat om videospelletjes op de console, online poker of bordspelletjes met vrienden.

Stress verminderen door games

Een van de meest voor de hand liggende manieren waarop het spelen van games de geestelijke gezondheid bevordert, is door stress te verminderen. Games bieden een onderbreking van de dagelijkse zorgen en stress. Als je opgaat in een spelactiviteit, of het nu een videogame, bordspel of sport is, kun je je concentreren op het spel en vergeet je de stress van het dagelijks leven.

Spelen kan ook bepaalde neurochemische reacties in de hersenen opwekken die stress helpen verminderen. Bij het spelen van games komen neurotransmitters vrij zoals dopamine, die worden geassocieerd met beloning en plezier. Dit kan positieve emoties bevorderen en stresshormonen zoals cortisol verminderen, wat leidt tot een gevoel van ontspanning en welzijn.

Daarnaast kan gamen fysieke ontspanning bevorderen. Bepaalde soorten games, zoals yoga- of meditatiespellen, kunnen bijvoorbeeld helpen om spierspanning te verlichten en de ademhaling te verdiepen, wat op zijn beurt stress vermindert.

Cognitieve vaardigheden bevorderen

Het bevorderen van cognitieve vaardigheden is een andere belangrijke bijdrage die games kunnen leveren aan de geestelijke gezondheid. Cognitieve vaardigheden zijn de mentale processen die worden gebruikt om informatie te verwerken en te begrijpen. Games bieden een verscheidenheid aan uitdagingen die deze cognitieve vaardigheden kunnen aanscherpen en verbeteren.

Een centraal aspect van de meeste games is de noodzaak om problemen op te lossen. Of het nu gaat om het overwinnen van een moeilijk level in een videogame, het oplossen van een complexe puzzelopdracht in een bordspel of het ontwikkelen van een strategie om een spel te winnen, games vereisen vaak de toepassing van probleemoplossende vaardigheden.

Geheugen oefenen tijdens het spelen

Strategisch denken omvat het vermogen om informatie te analyseren, verschillende actiemogelijkheden af te wegen en de beste beslissingen te nemen voor een bepaalde situatie. Door regelmatig strategische uitdagingen aan te gaan, kunnen spelers hun strategische denkvaardigheden versterken en verbeteren.

Veel spellen vereisen ook een sterk geheugen, of het nu gaat om het onthouden van regels en spelinstructies, het onthouden van belangrijke informatie of het herinneren van eerder geleerde strategieën en tactieken.

Veerkracht en probleemoplossende vaardigheden bevorderen

Tot slot draagt spel bij aan de ontwikkeling van veerkracht en probleemoplossende vaardigheden. In games komen we vaak uitdagingen en obstakels tegen die we moeten overwinnen. Dit helpt ons om onze frustratietolerantie te verbeteren en strategieën te ontwikkelen om met moeilijkheden om te gaan.

Deze vaardigheden komen niet alleen van pas in games, maar ook in het echte leven, waar we dagelijks verschillende uitdagingen tegenkomen. Door uitdagingen in het spel te leren overwinnen, versterken we onze mentale veerkracht en ontwikkelen we een optimistischere houding ten opzichte van de uitdagingen in het leven.