Normal_pexels-xexusdesigner-777001

De schermen op onze favoriete elektronische apparaten zenden een soort licht uit dat blauw licht wordt genoemd. Blauw licht verschilt van andere kleuren in het zichtbare spectrum omdat het een kortere golflengte heeft, wat betekent dat het meer energie produceert. Hoewel blauw licht niet inherent schadelijk is, kan overmatige blootstelling eraan negatieve gevolgen hebben voor onze ogen en de algehele gezondheid. In deze blog onderzoeken we daarom de impact van schermtijd op de gezondheid van de ogen en manieren om de effecten te verminderen.

Meer risico op CVS

Blootstelling aan blauw licht door het spelen van roulette online op je mobiel kan vermoeide ogen en vermoeidheid veroorzaken. Onderzoek toont aan dat het besteden van meer dan twee uur per dag aan digitale apparaten je risico op het ontwikkelen van het Computer Vision Syndrome (CVS) kan vergroten. CVS is een groep oog- en gezichtsproblemen die symptomen veroorzaken zoals vermoeide ogen, droge ogen, hoofdpijn en wazig zien. 

Meer risico op AMD

AMD is een aandoening die de macula aantast, een deel van het netvlies dat verantwoordelijk is voor een scherp, centraal zicht. Symptomen van AMD kunnen zijn: wazig of vervormd zicht, problemen met zien bij weinig licht en de behoefte aan helderder licht bij het lezen of werken van dichtbij. Studies tonen aan dat blootstelling aan blauw licht het risico op het ontwikkelen van AMD kan vergroten. 

Meer risico op bijziendheid

Bijziendheid is een aandoening waarbij objecten op afstand wazig lijken, maar objecten dichtbij helder zijn. Het aantal mensen met bijziendheid is de afgelopen jaren toegenomen, vooral onder kinderen en tieners die veel tijd op digitale apparaten doorbrengen. Uit onderzoek blijkt dat overmatige schermtijd kan bijdragen aan de ontwikkeling van bijziendheid. Om de ogen van onze kleintjes te helpen beschermen, raadt de American Academy of Ophthalmology aan dat kinderen hun schermtijd beperken tot niet meer dan twee uur per dag.

Voorkom impact van schermtijd op ooggezondheid met deze tips

Je wilt natuurlijk in de toekomst niet te maken krijgen met CVS, AMD of bijziendheid. Gebruik daarom deze tips:

  1. Neem regelmatig een pauze: Volg de 20-20-20-regel, wat betekent dat je elke 20 minuten een pauze van 20 seconden moet nemen en naar iets op 6 meter afstand moet kijken. Deze tip is vooral belangrijk als je de hele dag op je computer of laptop werkt. 
  2. Scherminstellingen aanpassen: Pas de helderheid, het contrast en de lettergrootte van het scherm aan om vermoeide ogen te verminderen.
  3. Gebruik antireflectieschermen: Antireflectieschermen kunnen de schittering van het scherm helpen minimaliseren en de hoeveelheid blauw licht die je ogen bereikt, verminderen.
  4. Vaak knipperen: Knipperen helpt de ogen vochtig te houden en vermindert het risico op droge ogen.
  5. Beperk de schermtijd: Probeer de schermtijd te beperken tot niet meer dan twee uur per dag, vooral voor kinderen.
  6. Laat regelmatig oogonderzoeken doen: Regelmatige oogonderzoeken kunnen oogproblemen vroegtijdig opsporen