Normal_man-593333_1280

De scriptie is één van de meest stressvolle periodes van het leven van een student. Hoewel je de ruimte hebt om eigen tijd in te delen, is eigen verantwoordelijkheid voor veel studenten ook iets heel ingewikkelds. Extra scriptie begeleiding is daarom voor veel studenten geen slecht idee. We vertellen je in dit artikel hoe je stressvrij je scriptie doorkomt.

Waarom is stress funest?

Zeggen dat je niet moet stressen is een beetje van hetzelfde kaliber als zeggen dat je niet aan een roze olifant moet denken. Toch is het vermijden van stress belangrijk. Niet alleen is stress vervelend op het moment zelf, het kan in de loop van de tijd ook vervelende klachten veroorzaken. Je huid veroudert sneller, je kunt last krijgen van je nek en rug en je slaapt minder goed, wat tijdens je scriptie ten koste van gaan van je gemoedstoestand en je productiviteit.

Vraag om hulp

Wees niet te beroerd om om hulp te vragen. Dat kan ontzettend veel stress schelen. Vanuit de opleiding krijg je vaak al wat hulp, maar wat extra hulp van bijvoorbeeld Bureau Scriptiehulp kan zeker geen kwaad. Dat kan inhoudelijke hulp zijn, maar om stress tegen te gaan kan het ook erg helpend te zijn om met iemand naar een planning te kijken, zodat je er zeker van bent dat je de deadlines haalt en tegelijkertijd ook zo nu en dan wat rust kan pakken.

Slapen

Probeer elke nacht aan die zes uur slaap te komen, zodat je de dag erna weer fris aan de slag kan. Cafeïne is verleidelijk gedurende je scriptieproces, maar probeer dit na vijf uur te laten staan, zodat je in de avond goed tot rust kan komen. Zorg voor voldoende fysieke activiteit gedurende een dag achter je laptop, zodat je lichaam in de avond voldoende moe is. Probeer ook twee uur voor je gaat slapen niets productiefs meer te doen en houdt een regelmatig ritme aan, dat je niet te vaak in het weekend helemaal overhoop gooit.

Gezonde leefstijl

Zorg goed voor jezelf tijdens je scriptie. Houdt vaste eetmomenten aan waarbij je zoveel mogelijk verschillende soorten eiwitten, vitamines, gezonde vetten, koolhydraten en vocht binnenkrijgt. Je scriptie is hét moment waar oude verslavingen de kop op kunnen steken, zoals cafeïne, roken of overeten. Probeer daar alert op te zijn en jezelf op andere manieren te belonen tussen de werkzaamheden door, bijvoorbeeld met een belletje naar een vriend of vriendin of een wandeling.

Realistische planning

Maak, eventueel met een professional, een realistische planning waar je je aan houdt. Stel een globale planning op met maanddoelen en weekdoelen en kijk per week wat je per dag moet doen om deze weekdoelen te halen. Wees mild en werk niet meer dan 8 á 9 uur per dag aan je scriptie. Begin niet belachelijk vroeg en eindig niet belachelijk laat. Gebruik timers om na iedere 25 minuten geconcentreerd werken even vijf minuten te lummelen.