Normal_image001__18_

Veel jongeren kijken uit naar het moment dat ze eindelijk 18 jaar worden. Omdat je vanaf dat moment voor de wet volwassen bent, mag je alcohol drinken en zelfstandig autorijden. Helaas zitten er ook minder leuke kanten aan volwassen worden. Zo moet je bijvoorbeeld een aantal zaken regelen als je binnenkort 18 wordt. Om te voorkomen dat je iets vergeet, hebben wij de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje gezet.

Zorgverzekering

Als je 18 wordt, ben je niet langer meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. Omdat een zorgverzekering verplicht is voor iedereen die in Nederland woont of werkt en minimaal 18 jaar is, moet je er zelf eentje afsluiten. Je moet dit uiterlijk een maand na je achttiende verjaardag geregeld hebben, maar het is handiger om de verzekering in te laten gaan op de dag dat je 18 wordt. Je bent dan vanaf de eerste dag dat je volwassen bent verzekerd voor zorgkosten.

Veel jongeren sluiten enkel de basisverzekering af. Hiermee ben je verzekerd voor de huisarts, medische specialisten of voorgeschreven geneesmiddelen. Omdat de overheid ieder jaar de inhoud vaststelt, is de basisdekking overal hetzelfde. Dit betekent alleen niet dat je er ook overal hetzelfde voor betaalt, want de premie van de basisverzekering verschilt. Zo betaal je bij Just mogelijk veel minder dan bij bijvoorbeeld Interpolis, FBTO, Zilveren Kruis, CZ of Univé. Dit ontdek je snel door een vergelijking te maken.

Zorgtoeslag

Heb je een zorgverzekering voor een 18 jarige aangevraagd? Laat het hier alleen niet bij zitten, maar kijk ook of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Dit is een financiële bijdrage vanuit de overheid om de zorgverzekeringen betaalbaar te houden voor iedere Nederlander. Om te bepalen of je recht hebt op zorgtoeslag, wordt er naar je inkomen en vermogen gekeken. Veel jongeren komen niet in de buurt van het maximum, waardoor zij vaak recht hebben op zorgtoeslag. Geldt dit ook voor jou? Vraag het dan aan.

Studiefinanciering

Studeren is niet bepaald goedkoop. Om het betaalbaar te houden is de studiefinanciering in het leven geroepen. Dankzij deze vergoeding vanuit de overheid kun je (een deel van) je studie betalen. Als je een hbo- of wo-studie volgt, ontvang je de studiefinanciering op de eerste dag dat je gaat studeren, ook als je nog geen 18 bent. Volg je een mbo-opleiding? Dan heb je recht op deze financiële tegemoetkoming vanaf het eerste kwartaal na je achttiende verjaardag.

DigiD aanvragen

Vanaf je achttiende verjaardag moet je zelf een aantal zaken regelen met de overheid. Om dit makkelijk en snel te doen, heb je een DigiD nodig. In principe is dit een online identiteitsbewijs. Hiermee kun je aan de overheid laten zien met wie ze te maken hebben. Omdat het enige tijd duurt voordat je gebruik kunt maken van je DigiD, is het verstandig om dit ruim voor je achttiende verjaardag aan te vragen. Je kunt de belangrijkste zaken dan al regelen voordat je 18 wordt, waardoor je dit niet allemaal overhaast hoeft te doen.