Normal_man-4800810_1280

De levensverwachting in Nederland is bijzonder hoog. Maar oud worden gaat vaak niet zonder gebreken. Dat is niet altijd te voorkomen, maar je kunt er zelf natuurlijk wel wat aan doen om zo lang mogelijk fit te blijven. Voldoende bewegen en veilig sporten zijn dingen die voor veel senioren heel belangrijk zijn. Door zo lang mogelijk mobiel te blijven, kun je ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk fit blijft. Dit heeft dan weer het voordeel dat je langer zelfstandig kunt wonen en je eigen leven kunt blijven leiden.

Wees alert op klachten

Letsel voorkomen is op oudere leeftijd nog belangrijker. Als je ten val komt dan duurt het herstel vaak veel langer en niet zelden kom je er minder goed uit dan vóór de val. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op signalen die aangeven dat je minder mobiel wordt. Het is beter om dan gebruik te gaan maken van hulpmiddelen zoals een wandelstok of rollator. Als er een blessure is ontstaan dan kun je bij Probrace hulpmiddelen bestellen die ervoor zorgen dat je sneller herstelt en dat het risico op het verergeren van de kwaal groter wordt. Veel ouderen kunnen zich binnenshuis vaak nog wel redden, maar buitenshuis is de kans op een val wat groter.

Blijf in beweging

Voor veel ouderen geldt dat ze langer fit blijven als ze in beweging blijven. Je hoeft echt niet elke dag tien kilometer te lopen, maar elke dag een ommetje maken is een goede gewoonte. Ook zo lang mogelijk voor jezelf blijven zorgen in de zin van je eigen eten koken en boodschappen doen draagt eraan bij dat je langer fit blijft. Het gaat dan niet alleen om lichamelijke fitheid, maar ook geestelijk blijven ouderen langer vitaal als ze veel zelf kunnen blijven doen. Natuurlijk is dit niet iedereen gegund. Ouderdom komt met gebreken is niet voor niets een gezegde dat zeker opgaat.

Schakel op tijd hulp in

Wanneer je als oudere klachten krijgt, ten val komt of een aandoening krijgt die problemen oplevert bij het dagelijks functioneren, dan is het zaak om tijdig hulp in te schakelen. Je kunt beter een hulpmiddel of nekbrace kopen dan dat je te lang rondloopt met klachten en er uiteindelijk geen mogelijkheden meer zijn om de problemen nog op te lossen. Met de juiste geriatrische zorg kan er vaak nog een goede kwaliteit van leven worden bereikt. Wel is het zo dat een oudere na een ongeval of doorgemaakte ziekte vaak een stapje terug moet doen als het gaat om zelfstandigheid. En elke stap terug is natuurlijk vervelend. Want je weet dat je nooit meer zult fietsen, autorijden of zelf de ramen lappen. Maar door je te concentreren op wat nog wel kan, is het leven voor veel mensen vaak zeker nog de moeite waard.