Normal_12472

NIEUWEGEIN - De Infectiepreventiepoli (poli 21) die het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein had ingericht om de van de VRE-bacterie besmette verdachte patiënten te kunnen ontvangen en screenen, wordt na morgen gesloten, zo meldt het ziekenhuis.

Reden is dat er dusdanig weinig patiënten meer naar de polikliniek komen, dat het open houden ervan overbodig is geworden. Vanaf maandag worden de VRE-verdachte patiënten op de polikliniek die zij bezoeken gezien en gescreend.

In april werd de VRE-bacterie aangetroffen op een verpleegafdeling in het ziekenhuis, locatie Utrecht Oudenrijn. Later bleken ook op de locatie Nieuwegein besmettingen te zijn. Ondanks dat er sinds juli geen nieuwe besmetting is bijgekomen, blijven de extra maatregelen nog wel steeds van kracht.

De vancomycine-resistente enterococcus (VRE) is een darmbacterie die resistent is geworden voor het antibioticum vancomycine. Dit antibioticum wordt vaak als laatste redmiddel ingezet tegen besmettingen met ziekenhuisbacteriën, waarvan de MRSA-bacterie de bekendste is.

Voor gezonde mensen is de VRE-bacterie niet gevaarlijk; mensen met een een sterk verminderde weerstand, zoals patiënten in een ziekenhuis, kunnen van de bacterie echter ernstig ziek worden.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz