Normal_12898

AMSTERDAM (Novum) - De opbrengsten van zorginstellingen zijn vorig jaar en het jaar ervoor minder hard gestegen dan in de drie voorafgaande jaren. Ook de kosten van de instellingen stegen minder hard, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen brachten vorig jaar gezamenlijk 51 miljard euro op. Dat is 3,8 procent meer dan een jaar eerder. Ook in dat jaar stegen de opbrengsten met 3,8 procent. In de drie jaren daarvoor namen de opbrengsten nog gemiddeld met 6,3 procent per jaar toe.

De kosten bij de instellingen namen vorig jaar toe met 3,6 procent tot 49 miljard euro. Het jaar daarvoor was de stijging 3,9 procent. In de drie jaren daarvoor stegen de lasten nog met gemiddeld 6,2 procent.

De winst van zorginstellingen is de laatste jaren stabiel. Vorig jaar bedroeg die 1,9 procent, iets meer dan in 2010 en even hoog als in 2009, maar wel beduidend meer dan in de jaren ervoor.

De winstgevendheid van ziekenhuizen neemt sinds 2006 elk jaar toe. Vorig jaar maakten hospitalen 1,7 procent winst, iets meer dan een jaar eerder. De winst bleef op peil omdat de ziekenhuizen erin slaagden een budgetkorting van het rijk van ongeveer 380 miljoen euro op te vangen door kostenbeheersing.