Normal_vliegtuigen_boven_schiphol_en_omstreken

Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat bacteriën tot bijna een week in leven kunnen blijven op vliegtuigstoelen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De studie werd uitgevoerd omdat de onderzoekers wilden weten hoe groot de kans is dat reizigers een ziekte oplopen van medepassagiers wanneer ze met een vliegtuig reizen. De onderzoekers kweekten twee ziekteverwekkers, de MRSA-bacterie en de bacterie E.coli 0157 H7. Beide organismen werden op verschillende onderdelen van vliegtuigstoelen geplaatst, zoals de armleuningen, de plastic opklaptafeltjes en de opbergvakken op de rugleuningen.

De MRSA-bacterie blijkt maximaal 168 uur te kunnen overleven in het opbergvak op de rugleuning van de vliegtuigstoelen. De bacterie E.coli bleef maximaal 96 uur in leven op de armleuningen van de stoeltjes.

Volgens hoofdonderzoeker Kiril Vaglenov laat het onderzoek zien dat deze bacteriën dagenlang kunnen overleven op de geteste oppervlaktes, 'ongeacht het type lichaamsvloeistof waarmee ze worden verspreid', aldus Vaglenov. In een aanvullend onderzoek zal worden nagegaan hoe verspreiding van ziekten in vliegtuigen kan worden tegengegaan.

De uitkomsten van het onderzoek worden op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Microbiology in Boston gepresenteerd.

© Nationale Zorggids