Normal_bloed__prikken__buisje

Leendert Kunst, de arts die zegt Q-koorts te kunnen genezen, wilde via de rechter zijn gelijk halen over de waarschuwing van het Radboudumc dat waarschuwt voor zijn ‘autovaccintherapie’. De rechtbank gaat hier echter niet in mee en vindt dat het Nijmeegse ziekenhuis voldoende kan onderbouwen waarom de therapie van Kunst mogelijk gevaarlijk is. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De autovaccintherapie van Kunst houdt in dat hij bloed afneemt bij zijn patiënten om het enkele weken later weer in het lichaam te injecteren. Soms doen patiënten het injecteren zelf. Chantal Bleeker van het Radboudumc is niet blij met de therapie van Kunst en heeft dat ook kenbaar gemaakt. Zij noemt zijn behandeling risicovol, met name omdat het bloed niet in gecontroleerde opslag terechtkomt. “Denk aan het risico op infecties, verwisseling van bloedmonsters of het gevaar van bloedvergiftiging”, zei ze eerder tegen Omroep Gelderland.

Vrijheid van meningsuiting

Hoewel pas over enkele weken de definitieve uitspraak volgt, heeft de rechtbank te kennen gegeven de onderbouwing van het ziekenhuis voldoende te vinden. Bovendien is de therapie van Kunst nog niet bewezen op effectiviteit en ook niet veilig verklaard op basis van wetenschappelijk onderzoek. In een voorlopige uitspraak laat de rechter weten het recht op vrije meningsuiting in dit geval belangrijker te vinden dan het recht op eer en goede naam van de arts.

Door: Nationale Zorggids