RIVM wil meer deelnemers voor Infectieradar om resultaten te verbeteren

Aan het systeem waarmee het RIVM de verspreiding van het coronavirus in de gaten houdt, de zogenoemde Infectieradar, werken inmiddels 30.000 mensen mee, met of zonder klachten. Zeker nu de coronamaatregelen stapje voor stapje worden versoepeld, is het van belang dat nog meer mensen zich aanmelden, aldus het instituut. Het RIVM zou het liefste zien dat er zeker 100.000 mensen meedoen.

De bestrijding van het virus lijkt, afgaande op de cijfers, succes te hebben. Maar hoe meer mensen aan de radar meedoen, het liefst zo verspreid mogelijk over het hele land, hoe eerder en beter een eventuele opleving van het virus kan worden opgespoord en aangepakt. Er zijn veel mensen die bij milde klachten niet naar de dokter gaan, dus via die weg komt over hen geen informatie.

Deelnemers aan de radar geven een keer per week door of zij in de afgelopen zeven dagen koorts of andere klachten hadden. Ook als mensen geen klachten hebben, melden ze dit.

De Infectieradar begon medio maart met 22.000 deelnemers. Er kunnen maximaal 150.000 mensen meedoen. Deelnemers in spe krijgen eerst vragen over hun achtergrond en daarna iedere week een e-mail of ze klachten hadden en welke dan.

Door: ANP