Normal_rss_entry-243446

De Aziatische tijgermug, een insect dat gevaarlijke ziektes zoals dengue (knokkelkoorts) kan overdragen, is dit jaar al aangetroffen in Westland, Lansingerland, Lelystad, Assen en Valkenburg aan de Geul. Dat melden de NVWA en het platform Stop Invasieve Exoten.

Volgens de NVWA is er nog geen besmette mug aangetroffen en is de kans op het overdragen van een ziekte op dit moment verwaarloosbaar, maar toch blijft de voedsel- en warenautoriteit er volgens eigen zeggen vanwege het risico bovenop zitten.

De beestjes komen waarschijnlijk mee met geïmporteerde autobanden en bamboeplantjes. Als er tijgermuggen worden waargenomen, onderzoekt de NVWA om te beginnen een gebied van honderd meter rondom de vindplek.

Namen bedrijven

Het platform klaagt erover dat de NVWA de namen niet communiceert van de bedrijven die in verband kunnen worden gebracht met de aanwezigheid van de mug, maar de autoriteit zegt dat dat gebruikelijk is. De NVWA geeft wel de wijken van de gemeenten waar de mug is gezien.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: "Het kan gaan om grote hoeveelheden; zo bleek dit jaar dat er in Valkenburg aan de Geul vorig jaar maar liefst 350 tijgermuggen waren gevangen."

De bestrijding door de NVWA bestaat uit het verwijderen of onklaar maken van broedplaatsen en het lokken van volwassen muggen. "Indien broedplaatsen niet verwijderd kunnen worden, wordt gebruiktgemaakt van biologische korrels, waar alleen de larven van steekmuggen van dood gaan. Heel soms wordt gebruikgemaakt van een insecticide om volwassen muggen te doden", vertelt de NVWA

Door: ANP