Normal_operatie_operatiekamer

Uit een voorlopige analyse die zorgverzekeraars hebben gemaakt van de plannen van ziekenhuizen en universitair medische centra (umc’s) voor de inhaalzorg, blijkt dat een meerderheid verwacht de zorg waarvan zij nu weten dat die is uitgesteld door corona dit jaar alsnog te verlenen. Voor de overige ziekenhuizen geldt dat zij een deel van deze zorg gaan verlenen in 2021. Zorgverzekeraars Nederland zegt blij te zijn dat ziekenhuizen een balans kunnen vinden tussen het helpen van patiënten en het herstel van medewerkers. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een persbericht. 

Veel ziekenhuizen en umc’s zijn al begonnen met het inhalen van uitgestelde zorg. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders hebben met elkaar afgesproken dat de uitvoering van de inhaalzorg goed wordt gevolgd. Hierdoor kunnen uitdagingen voor bepaalde specialismen en regio’s snel in beeld zijn en worden opgelost, bijvoorbeeld door samenwerking tussen zorgaanbieders. Zorgverzekeraars helpen verzekerden met zorgbemiddeling bij het vinden van een zorgaanbieder die hen snel(ler) kan helpen. Dit kan helaas niet voor alle uitgestelde zorg. Uit de plannen blijkt dat vooral complexe chirurgische ingrepen, waarvoor vaak ook een bed op de ic beschikbaar moet zijn, zijn uitgesteld door corona. Niet alle zorgaanbieders kunnen deze specialistische zorg leveren, waardoor verplaatsing van behandelingen niet altijd mogelijk is.

Delta-variant coronavirus

De uitvoering van de inhaalzorg is afhankelijk van een aantal factoren. De uitbraak van de Delta-variant beïnvloedt de bezetting van de ziekenhuizen en kan daarmee ook impact hebben op de mate waarin ziekenhuizen kunnen werken aan het inhalen van uitgestelde zorg. Daarnaast is het van belang dat ziekenhuismedewerkers betrokken bij de zorg voor coronapatiënten nu eerst zowel fysiek als mentaal kunnen bijkomen van de afgelopen intensieve periode. De beschikbaarheid van de medewerkers na de zomer bepaalt mede hoeveel zorg er dan kan worden verleend.

Door: Nationale Zorggids