Wat is migraine

Migraine: wat is dat precies?

Migraine, wat is dat eigenlijk precies? Hoe voelt migraine? Wat zijn de oorzaken hiervan en wat kun je precies tegen migraine doen? Migraine is een bekende aandoening waarbij de bloedvaten in de hersenen tijdelijk vernauwen. Dit gebeurt vrij spontaan, waarbij vervolgens aanvallen ontstaan die de bloedvaten verwijden. Dit resulteert in kloppende hoofdpijn. Doorgaans is een migraine aanval na een dag over, hetzij deze soms wel drie dagen kan duren. Hoe vaak iemand last kan hebben van migraine, verschilt per persoon. Sommigen hebben eens in de maand een aanval, anderen vaker en anderen bijna nooit. Wij vertellen je alles over migraine in dit artikel. 

Migraine: de oorzaken

Er zijn diverse triggers voor migraine. Zo kan het zijn dat migraine erfelijk is. Wanneer dit in je familie voorkomt, kan het zijn dat je er hierdoor ook last van zal ervaren. Ook vrouwelijke hormonen kunnen meespelen bij of je wel of niet last krijgt van migraine. Zo hebben veel vrouwen last van migraine gedurende de menstruatie. Ook de pil, de overgang en zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van migraine. Ook bepaalde voeding kan een migraine aanval uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan wijn of eten met glutaminezuur, zoetstof of nitraten, wat bekende smaakversterkers zijn. Als je een onregelmatig leven hebt, kun je tevens last krijgen van migraine. Denk aan wanneer je te kort of te lang slaapt, stress hebt, enzovoort. Toch zijn er ook nog veel onbekende oorzaken van migraine, dus het hoeft lang niet altijd aan bovenstaande punten te liggen.
 

Wat kun je doen tegen migraine?

Wat kun je zelf doen als je een migraine aanval voelt opkomen?
  • Neem als je een migraine aanval voelt opkomen meteen rust. Probeer niet gewoon door te gaan met werken, omdat je klachten dan kunnen verergeren. Mocht je medicijnen slikken tegen migraine, dan is het belangrijk deze direct in te nemen.
  • Ga op bed liggen in een rustige en donkere kamer. Gebruik indien nodig een oogmasker om het extra donker te maken.
  • Heb je het gevoel dat de aanval de oorzaak is van stress of minder slaap? Probeer dan op tijd naar bed te gaan en de oorzaak van de stress aan te pakken. Zo kun je migraine aanvallen voorkomen of verminderen.
  • Slik niet dagelijks pijnstillers, omdat deze de hoofdpijn kunnen verergeren en zelfs meer hoofdpijn kunnen veroorzaken.
Je weet nu precies wat migraine is en wat je kunt doen om dit aan te pakken. Wij wensen je dan ook veel succes met onze tips!