Aantal nieuwe apenpokkenbesmettingen Europa begint te dalen

Het aantal mensen dat het apenpokkenvirus oploopt, begint te dalen. De afgelopen week zijn wereldwijd 5907 mensen positief getest, 21 procent minder dan een week eerder. Het is de eerste daling in ongeveer een maand tijd. "Deze daling laat mogelijk de eerste aanwijzingen zien dat het aantal gevallen in Europa afneemt. Dit moet de komende tijd blijken", meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties.

Het aantal bevestigde besmettingen met het apenpokkenvirus in Europese landen is opgelopen tot boven de 20.000. De WHO en de Europese gezondheidsdienst ECDC hebben 21.098 positieve tests geregistreerd. Precies een week geleden, bij de meest recente update, waren er 19.429 gevallen.

Meeste positieve tests in Spanje

Spanje heeft de meeste positieve tests. Bijna 6.300 mensen in dat land hebben apenpokken opgelopen. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk en Duitsland (allebei ruim 3.300), Frankrijk (bijna 2.900) en Nederland (bijna 1.100). Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt donderdag met een nieuw aantal bevestigde besmettingen. Ruim 500 mensen in Europa hebben in een ziekenhuis gelegen vanwege de klachten die bij besmetting horen. Twee mensen zijn aan apenpokken overleden.

Van ongeveer 9.000 mensen is de seksuele geaardheid bekend, en bij ongeveer 97 procent van hen gaat het om mannen die seks hebben met mannen. Iets meer dan 3000 positief geteste mensen hebben ook hiv. Bij ruim 200 vrouwen is het apenpokkenvirus vastgesteld.

Door: ANP