Kinderfysiotherapeut ontwikkelt tool voor meten spierkracht kind met kanker

Kinderoncologen en verpleegkundigen specialisten kunnen via een korte vragenlijst snel vaststellen of een kind last heeft van spierzwakte. Het is belangrijk om dit tijdig te signaleren, zodat een kinderfysiotherapeut adequaat ondersteuning kan bieden aan kinderen die een kankerbehandeling ondergaan. Dit meldt het Prinses Máxima Centrum.

Kinderen die een behandeling ondergaan voor onder meer lymfeklierkanker of leukemie verliezen regelmatig spierkracht. Toch is het voor artsen en verpleegkundigen lastig vast te stellen wanneer dat precies gebeurt. Kinderen die een kankerbehandeling ondergaan, kunnen bijvoorbeeld ook minder bewegen omdat ze bijvoorbeeld misselijk zijn. Door gericht vragen te stellen over fysieke activiteiten, bijvoorbeeld over traplopen, krijgen professionals al snel een beter beeld van de staat van de spieren.

Bewegen is belangrijk

Verlies van spierkracht heeft niet alleen gevolgen voor de kwaliteit van leven, maar ook voor infecties en het resultaat van de behandeling. “We weten dat bewegen belangrijk is, ook tijdens de behandeling. Door toenemende spierzwakte wordt bewegen steeds moeilijker.”

PED-SARC-F

Het Prinses Máxima Centrum heeft van de bestaande tool SARC-F een kindervariant gemaakt. De PED-SARC-F is getest op accuraatheid voor het herkennen van spierzwakte. Kinderfysiotherapeut en PhD-student Emma Verwaaijen zegt dat de tool tot zo’n 90 procent nauwkeurig voorspelt of de spierkracht bij een kind is afgenomen. De tool moet het makkelijker maken om tijdig spierzwakte te signaleren en een fysiotherapeut in te schakelen. Kinderen met spierzwakte kunnen ook meedoen met het programma Maximaal Bewegen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky