Normal_red-blood-cells-flowing-in-a-vessel-3d-illustrati-2021-08-26-22-28-54-utc__1_

Europese toezichthouder EMA zegt dat het medicijn Crizanlizumab van de markt gehaald moet worden. Het medicijn zou moeten helpen bij mensen met sikkelcelziekte, maar uit onderzoek blijkt dat het medicijn geen effect heeft. De Europese Commissie moet nog besluiten om de vergunning in te trekken. Dit meldt Skipr.

Bij sikkelcelziekte wordt onvoldoende zuurstof getransporteerd in het bloed. Elk jaar worden er ongeveer vijftig baby’s geboren met deze ziekte in Nederland. Mensen met deze ziekte zijn eerder vermoeid, krijgen beschadigde organen en ervaren vooral veel pijnaanvallen. Het medicijn Crizanlizumab die moest helpen bij pijnaanvallen werd vanaf 2020 verkocht door farmaceut Novartis onder de merknaam Adakveo.

Placebo

Uit een nieuwe beoordeling kwam naar voren dat patiënten die Crizanlizumab namen evenveel hevige pijnaanvallen kregen als mensen die een placebo slikten. Het middel werkte dus niet naar toebehoren. Bij sommige patiënten werkte het placebo, een zoutoplossing zonder effect, zelfs beter dan het medicijn. Deze mensen hadden dan ook minder vaak een medische thuisbehandeling nodig. Volgens het EMA overtreffen de mogelijke risico’s van bijwerkingen de zogenaamde voordelen.

Door: Nationale Zorggids