Normal_sick-woman-is-coughing-in-bed-thermometer-and-pil-2022-09-13-03-22-22-utc-min__1_

Werkgevers kunnen in de problemen komen wanneer werknemers zich vaak ziek melden, vooral in deze tijden van personeelstekort. Het is begrijpelijk als werkgevers een zoveelste ziekmelding willen onderzoeken. Helaas kan niet altijd een onderzoek ingesteld worden naar verzuimfraude. Dit meldt De Telegraaf.

Onderzoeksbureau Hoffman krijgt de onderzoeksvragen voor verzuimfraude toegestuurd. Eén van de drie vragen is gebaseerd op een onderbuikgevoel. Het jaar hiervoor was dat nog 14 procent. Echter kan het bureau geen onderzoek starten zonder een directe aanleiding.

“In tegenstelling tot wat veel ondernemers en hr-professionals denken, is een onderbuikgevoel wettelijk gezien onvoldoende om een ziekteverzuimcontrole uit te mogen voeren. Er moet om te beginnen sprake zijn van concrete signalen van verzuimfraude en de regels voor verzuim en hoe daar mee om te gaan moeten duidelijk zijn”, vertelt Ron Nieuwendijk, consultant Fraude & Integriteit bij Hoffmann.

Stappen

Wanneer een werkgever vermoedt dat hun werknemer niet echt ziek is, is het belangrijk om regelmatig contact te houden met de thuiszittende werknemer. Ook is het goed om op tijd de arbo-arts erbij te halen, en een verzuimdossier te bouwen. Alleen als deze stappen gezet zijn kan een onderzoek naar verzuimfraude worden gestart.

Bedrijven dienen steeds vaker een verzoek in voor dit type onderzoek. In het begin van het jaar kwamen 11 procent meer aanvragen binnen dan in dezelfde periode van 2022. Dit staat weer haaks op het feit dat verzuimcijfers dalen en het bureau 25 procent minder onderzoeken uitvoert.

Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch