Normal_rss_entry-390945

Ook in een deel van Zevenaar (Gelderland) moeten de inwoners kraanwater eerst koken voordat ze het consumeren. Bij tests die zijn uitgevoerd naar aanleiding van een besmetting met de bacterie enterokokken van een drinkwaterreservoir in het naastgelegen Didam, is de bacterie ook gevonden in een reservoir in Zevenaar-Zuid, meldt Vitens.

Het kookadvies van drie minuten geldt voor achtduizend klanten. Het gaat om woningen en bedrijven in de postcodegebieden 6902, 6905, 6909, 6911, 6913, 6914, 6915, 6916 en 6917 (en een paar aansluitingen daarbuiten). Het kookadvies is uit voorzorg. Mensen kunnen nog wel gewoon douchen, handen wassen en de wc doorspoelen.

Ook het kookadvies voor de inwoners van Didam is voor onbepaalde tijd verlengd. Het werd vrijdag afgegeven en zou tot minstens maandagmiddag van kracht zijn. Vitens zegt de betrokken klanten eind komende week te informeren over hoe lang het kookadvies in Didam en Zevenaar blijft gelden.

Onderzoek

Vitens laat weten de komende dagen meer metingen uit te voeren op haar locaties in Didam, Zevenaar-Zuid en in de omgeving. "Dit om de bron en de aard van de verontreiniging vast te kunnen stellen en om noodzakelijke maatregelen te kunnen nemen." Beide opslagreservoirs zijn nu buiten gebruik. Het drinkwaterbedrijf waarschuwt dat tijdelijk sprake kan zijn van een lagere waterdruk uit de kraan.

Vorige week was de bacterie ook in reservoirs in Doorn (Utrecht) aangetroffen, waardoor daar ook een kleine week het kookadvies gold. Dat de bacterie nu weer ergens is opgedoken, is puur toeval, liet een woordvoerder van Vitens eerder weten.

Door: ANP