Wereldwijd tekort aan diabetesmedicijn Ozempic houdt ook in 2024 aan

Ook in 2024 is er wereldwijd een tekort aan het diabetesmedicijn Ozempic, dat tegenwoordig ook wordt gebruikt als afslankmiddel. Er zijn capaciteitsproblemen in fabrieken en deze kunnen de snel gestegen vraag naar het medicijn niet aan. De productie van Ozempic kan worden verhoogd door van een ander diabetesmedicijn (Victoza) tijdelijk minder te leveren. Het advies aan artsen en apothekers is om Victoza tijdelijk niet voor te schrijven aan bestaande en nieuwe patiënten. Fabrikant Novo Nordisk liet vorige week weten 6 miljard dollar te investeren in een nieuwe fabriek. Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Ozempic is een off-label afslankmiddel en daarin erg populair onder influencers en daardoor ook de algemene bevolking. Het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwen echter voor gebruik van dit medicijn zonder toezicht van een arts.

Voorschrijfadvies Ozempic

Voor Ozempic worden in de loop van 2024 aanhoudende tekorten verwacht. Voor Victoza geldt een tekort tot minimaal het tweede kwartaal van volgende jaar. Daarom luidt het advies aan zorgverleners om aan nieuwe patiënten geen Victoza voor te schrijven, tot de levering is verbeterd. Dit geldt ook voor het instellen van nieuwe patiënten op Ozempic. Als een of beide medicijnen niet beschikbaar zijn, moeten artsen een alternatief voorschrijven op basis van hun klinische oordeel.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky