Oogartsen willen vuurwerkverbod na jaarwisseling met veel oogletsel

Zeker 156 mensen hebben bij de afgelopen jaarwisseling oogletsel opgelopen door vuurwerk. Dat is het hoogste aantal in vier jaar tijd. Bij ongeveer een op de drie slachtoffers is het letsel blijvend. Minstens elf mensen zijn aan één oog blind geworden, onder wie een kind dat jonger dan 12 is. Vorig jaar liepen 133 mensen oogletsel op.

Volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, de vereniging van oogartsen, zijn de meeste mensen gewond geraakt door legaal vuurwerk. De artsen willen daarom dat er een landelijk vuurwerkverbod komt. Zo'n verbod was er bij twee jaarwisselingen tijdens de coronapandemie en het werkte, aldus het gezelschap.

Zeker 46 kinderen hebben oogletsel opgelopen door vuurwerk, en van hen zijn 19 jonger dan 12 jaar. Het gaat om voorlopige cijfers, de definitieve cijfers komen in maart.

Levenslang letsel

Tjeerd de Faber, oogarts bij het Oogziekenhuis in Rotterdam, zegt in een verklaring: "De mensen die blijvend letsel hebben opgelopen, komen de komende jaren nog voor vele afspraken en operaties terug in ziekenhuizen door heel Nederland. Dit is levenslang letsel dat we kunnen voorkomen én onnodige verspilling van zorggeld. Vuurwerk in handen van de consument is onveilig."

Door: ANP