Huisartsenpraktijken hygiënisch; steriliseren instrumenten verdient aandacht

Uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) blijkt dat de meeste huisartsenpraktijken veel doen om bacteriën en virussen te verspreiden door de ruimtes zo schoon mogelijk te houden. Wel is er volgens de inspectie meer aandacht nodig voor het steriliseren van gebruikte instrumenten. Dit meldt IGJ.

De inspectie heeft een paar tips na een kleine steekproef tien bezoeken aan huisartsenpraktijken. Voor het steriliseren van medische instrumenten in een autoclaaf is kennis en kunde nodig die ook actueel moet blijven. Handalcohol en handzeep zouden niet bijgevuld moeten worden uit een andere fles. Ook moeten praktijken de houdbaarheidsdatum op deze producten in de gaten houden. De IGJ raadt het aan om standaard geen handsieraden te dragen dan soms wel en soms niet (bij medische handelingen bijvoorbeeld).

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Ook persoonlijke beschermingsmiddelen als mondneusmaskers en handschoenen hebben houdbaarheidsdata, daar moet ook rekening mee gehouden worden. Huisartsenpraktijken moeten ook de juiste, veilige en toegestane beschermingsmiddelen gebruiken, net als de juiste desinfectiemiddelen. Behandelbanken kunnen bijvoorbeeld niet met handalcohol worden schoongemaakt.

Groene zorg

Tot slot raadt de IGJ aan om het belang van groene zorg af te wegen tegen hygiëne. Goede hygiëne voorkomt zorg en is dus ook het meest duurzaam. Tegelijkertijd willen huisartsen zo min mogelijk vervuilende producten in huis halen. De verenigingen van huisartsen hebben een e-book voor vergroening van hun praktijk.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky