CZ wil niet dat Co-Med ‘slapende’ patiënten Oirschot naar Eindhoven verhuist

Na sluiting van de praktijk in Oirschot, wil commerciële huisartsenketen Co-Med ‘slapende’ patiënten naar de praktijk in Eindhoven verhuizen. Zorgverzekeraar CZ is het hier absoluut niet mee eens en noemt de koers van Co-Med problematisch. CZ heeft vanaf het begin erop aangedrongen om patiënten die niet zelf een andere huisarts zoeken, bij de startende praktijk Kievit en Co in Oirschot in te schrijven. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

De praktijk in Oirschot sluit per 1 april 2024. Daar zitten nu ongeveer nog duizend patiënten. Zij zijn in een brief gevraagd om zelf op zoek te gaan naar een andere huisarts. Startende praktijk Kievit en Co in Oirschot heeft ruimte genoeg. Desondanks zijn er vaak mensen die vergeten over te stappen of dat niet willen, waardoor zij ‘slapend’ worden genoemd. In de brief van Co-Med staat geen informatie over wat er gebeurt als patiënten zelf geen actie ondernemen, maar de keten had woensdag plots op de site staan dat deze mensen automatisch bij de vestiging van Co-Med in Eindhoven worden ingeschreven.

'Beslissing ligt bij Co-Med'

Zorgverzekeraar CZ heeft er van het begin af aan op aangedrongen om patiënten die niet tijdig zelf actie ondernemen, automatisch over te dragen aan Kievit en Co. Daarom greep de verzekeraar donderdag ook in en zocht het contact met Co-Med. Volgens CZ is de koers daarom nu gewijzigd en gaan slapende patiënten inderdaad naar de nieuwe Oirschotse praktijk. Co-Med stelt dat daar niets van waar is. “Wij kiezen ervoor om patiënten over te dragen met hun dossier aan Eindhoven aangezien Helmond, Eindhoven en Oirschot technisch gezien al één praktijk vormen. Uiteindelijk is het een beslissing die bij Co-Med ligt.” Gevolg is wel dat patiënten uit Oirschot die naar Eindhoven moeten voor een doktersbezoek, regelmatig in de file op de snelweg komen te staan.

Vergoeding per patiënt

Waarom Co-Med slapende patiënten bij zich zou willen houden? Zorgverzekeraars betalen ieder kwartaal een vaste vergoeding per patiënt en per 1 april gaat het nieuwe kwartaal in. De huisartsenketen zegt dat het besluit niet financieel gemotiveerd is. Met zorgverzekeraars is namelijk afgesproken dat het niet voor patiënten uit Oirschot zal declareren.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky