ZorgSaam moet bezuinigen na 11 miljoen euro verlies in 2023

Zorgorganisatie ZorgSaam in Terneuzen dat ouderenzorg, thuiszorg en ziekenhuiszorg levert, heeft in 2023 flinke rode cijfers geschreven. Vanwege het tekort van 11 miljoen euro neemt de instelling meteen maatregelen in al haar sectoren. Het plan was bijvoorbeeld om het ziekenhuis een upgrade te geven, maar dat zal pas op een later moment op de planning komen te staan, of er komt een versoberd vernieuwingsproject. Extern personeel kan minder vaak rekenen op ZorgSaam als werkgever. Dit meldt Omroep Zeeland.

Het verlies van 11 miljoen euro komt namelijk door de extra hoge personeelskosten: er was in 2023 sprake van hoog verzuim onder medewerkers en vacatures bleven onvervuld. Daardoor moest ZorgSaam extern personeel inhuren, wat duurder is dan personeel in dienstverband. Een andere oorzaak voor het miljoenenverlies was het onverwacht hoge gebruik van de regeling om minder te werken onder oudere werknemers. En natuurlijk had ook ZorgSaam te maken met flinke energierekeningen gedurende 2023.  Omdat ZorgSaam meer zorg verleende dan contractueel was afgesproken met zorgverzekeraars, kreeg de instelling niet alle zorg aan patiënten vergoed.

Slechts 3 procent ombuigen

De raad van bestuur erkent dat het een flink miljoenenverlies is, maar blijft hoopvol. “Op een jaaromzet van 300 miljoen euro moet er ‘slechts’ 3 procent worden omgebogen. De liquiditeit van ZorgSaam is goed, maar flinke bezuinigingen zijn onvermijdelijk.” Eenzelfde soort resultaat voor dit jaar moet koste wat het kost vermeden worden. De rvb stelt dat behoud van werkgelegenheid voorop staat en dat medewerkers dus niet voor hun baan hoeven te vrezen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky