Deze maatregelen willen Nederlanders nemen voor een gezonde lucht

Een grote meerderheid van de Nederlanders wil een gezonde lucht inademen. Helaas beoordelen zij de luchtkwaliteit op dit moment met een score van 6,2. Er zijn dus zorgen onder de bevolking over de huidige kwaliteit van lucht. Voor welke maatregelen staan zij open om hun zorgen te verminderen? Het Longfonds deed hier onderzoek naar.

Een meerderheid van de Nederlanders is voor maatregelen die de luchtkwaliteit moeten verbeteren, maar volgens het Longfonds is de politiek daar nog te weinig mee bezig. Als het aan directeur Károly Illy ligt kan de overheid beginnen met het goedkoper maken van het openbaar vervoer. Nederlanders (71 procent) staan ook open voor strengere regels voor uitstoot voor nieuwe auto’s. Ook vindt 64 procent een vermindering van het vliegverkeer belangrijk en is 60 procent voor het goedkoper maken van vliegtickets. Bijna 65 procent vliegt al minder en 18 procent is bereid om dit in de toekomst te gaan doen.

Landelijk verbod op houtstook

Een belangrijke bron van ongezonde uitstoot is houtstook in Nederland. 56 procent wil de uitstoot daarvan verminderen en 60 procent heeft de stook al teruggebracht. Op een landelijk verbod op houtstook bij slechte luchtkwaliteit reageert 66 procent positief.

Meer longziekten

“Het maakt niet uit van welke partij je bent, het onderwerp luchtkwaliteit is alles overstijgend. Heb je minder feeling met het klimaat en het milieu, neem dan maatregelen voor gezonde lucht om de volksgezondheid en je eigen gezondheid te beschermen. Want luchtvervuiling leidt onder meer tot longziekten of verergering daarvan en daarmee ook tot hoge maatschappelijke kosten. Daarom blijft Longfonds zich sterk maken voor een toekomst met gezonde lucht voor iedereen”, aldus Illy.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky